Заједничке институције

Игор Бунић
Заједничке институције

На посљедњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посланици из ФБиХ неколико пута су поновили да се термин "заједничке институције БиХ" не користи, да је неуставан и да такве институције не постоје.

Тврдити да се израз "заједничке институције" не користи и да не постоји је, благо речено, смијешно. И лаику је довољно да га укуца на најпознатијем интернет претраживачу "Гуглу" и добиће резултат од приближно 919.000 страница или мјеста гдје се тај термин спомиње. Толико о непостојању и неупотреби појма.

Индикативно је да до сада тај термин није никоме сметао, већ се, напротив, користио у широкој медијској, политичкој и другој комуникацији. О томе се није водила расправа све до ове сједнице када је, ни мање ни више, проглашен неуставним, што је, опет, отворило расправу о карактеру државног уређења БиХ.

Испало је да су неуставне "заједничке институције БиХ", јер се тај израз нигдје експлицитно не помиње у Aнексу ИВ Дејтонског споразума, како рекоше посланици из ФБиХ, а то што се у Уставу БиХ нигдје не спомињу ни Суд ни Тужилаштво БиХ је изгледа њима мањи или никакав проблем.

Ти исти посланици из ФБиХ често помињу да је високи представник коначни ауторитет за тумачење Дејтонског споразума. Дакле, претпоставка је да, према њиховом мишљењу, он као такав не би смио правити грешке. Како онда коментарисати да је он у својим одлукама којима је проглашавао законе и њихове измјене и допуне користио термин "заједничке институције".

Aко сам високи представник и његова акта нису довољни, можемо погледати, рецимо, Закључке Савјета за имплементацију мира који политичким факторима у ФБиХ није нимало мрзак. Напротив. Познати су свима и тзв. бонски закључци из којих произлазе и тзв. бонска овлашћења високог представника. На Бонској конференцији и тим истим овлашћењима постоји цијели поднаслов који се зове "Заједничке институције".

У члану 3 Закона о застави БиХ се говори о томе гдје се истиче застава БиХ, па се послије набрајања институција које су, очигледно, заједничке, експлицитно каже: "Као и на било којој другој згради заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама". Добар примјер колико се само пута у једној реченици користио термин заједничке институције. Шта је, на крају, онда проблем у "заједничким институцијама" и коме смета "заједништво"? Смета политичким елитама са незајажљивим унитаристичким и централистичким аспирацијама који не уважавају реалност да је БиХ заједница два ентитета, који су основали заједничке институције да им користе и буду функционалне, а не да служе саме себи и стављају се изнад оних који су их и створили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана