Заједничка изјава

Жељка Домазет

Заједничку изјаву о европској опредијељености БиХ за реформе на свом путу према Европској унији, коју је усагласило трочлано Предсједништво БиХ, коначно су послије много перипетија прихватили лидери свих странака у БиХ.

Након интервенција из Републике Српске које су уважене и које предвиђају да ће се реформе реализовати у складу са надлежностима свих нивоа власти уз поштовање Устава и Дејтонског споразума, те би реформе могле  (ако не буде неких унутрашњих трвења) коначно ову земљу након вишегодишњих надмудривања вратити на колосијек са кога су је годинама многи скретали уз жељу да БиХ централизују и доведу у ситуацију да се о њој пита само елита која одлучује у Сарајеву.

Они који су сматрали да првобитна изјава не треба да се позива на Дејтонски споразум, односно Устав БиХ и да не треба да уважи уставну структуру и уставне надлежности ове земље, заборавили су да многе сфере живота на које ће се реформе односити треба да добију позитивну оцјену тих нивоа власти јер се управо њих и највише тичу. Они  који су првобитним приједлогом и направили цијелу смутњу и негодовања у први мах су заборавили да у овој земљи постоје и ентитети и Брчко дистрикт па и десет кантона и да се управо на тим нивоима рјешавају и дешавају ствари које су од кључне важности за живот народа на који ће се те реформе најдиректније и односити.

Интервенције из Српске, у првом реду коалиционих партнера које чине власт, морало је прихватити и Предсједништво БиХ јер су и званичници Европске уније казали да у примједбама не само да нема ништа спорно, већ су оне апсолутно оправдане. И европски званичници су констатовали да је заједничка изјава сада након интервенција јаснија и прецизнија и да очекују да ће се након општег консензуса прићи послу и испунити обавезе по надлежностима како би отворена врата велике европске породице коначно била искоришћена. А да се на вријеме мислило о томе на шта се указивало из Српске, до цијеле збрке не би ни дошло.

Да ли ће ова заједничка изјава која је прихваћена и која би требало да буде усвојена и у Парламенту БиХ бити само једна у низу изјава које ће остати мртво слово на папиру и да ли ће се током даље реализације конкретних мјера и задатака јављати нове замке од оних који су их и у старту покушали протурити, остаје да се види. За сада је сасвим сигурно то да свако онај ко то у наредном периоду покуша учинити мораће сносити одговорност за нови неуспјех ове земље.

Надамо се ипак да ће коначно ова земља након толико година посртања кренути правим путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана