Заједничка изјава

Жељка Домазет

Приједлог текста заједничке изјаве о опредијељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ Европској унији, који је Предсједништво БиХ утврдило задњег дана прошле године, по свему судећи, сачекаће још неко вријеме, односно да се у вези са изјавом сложе лидери политичких странака, који би требало да је потпишу.

Наиме, одмах на старту поставља се питање да ли је Предсједништво БиХ надлежно да сачињава један такав документ, с обзиром на уставне надлежности ове институције, која ни у ком случају по својим овлашћењима не може наређивати ентитетима и кантонима. Тим прије ово је проблематично, с обзиром на чињеницу да Предсједништво није добило овлашћења од других нивоа власти да то у име њих учини. У редослиједу свих неутемељених замисли у овој игри ту је још један наум - ову изјаву, ако би је и потписали сви лидери, треба да усвоји Парламент БиХ. Проблем је то што Парламент БиХ такође није надлежан да то чини, јер му овлашћења за такве потезе нису дали ентитетски и кантонални парламенти, који у неким европским задаћама и реформама такође имају своје обавезе, као што то имају и владе, како Републике Српске, тако и ФБиХ и кантона.

У прошлом четворогодишњем мандату, када је Српска имала рјешења и за реализацију одлуке "Сејдић и Финци" и за механизам координације, БиХ за даљи напредак ка ЕУ није добила зелено свјетло због чињенице да у Федерацији нису могли да се усагласе о овим питањима. Сагласности није било ни због тога што је једна парламентарна већина у ФБиХ тада дјеловала на нивоу БиХ а друга на ентитетском нивоу. Овог пута уколико се реализује наум нове парламентарне већине, тај случај ћемо имати у Српској. Сасвим је сигурно да одлуке и задатке које донесе и "нареди" већина са нивоа БиХ неће глатко проћи ни у Народној скупштини ни у Влади Српске.

Европски пут БиХ, већ је више пута јасно речено, нико не спори, али је јасно да морају добро да се утаначе и отклоне све сметње, да ова земља, умјесто европским путем, не би кренула странпутицом. А странпутица се једино може избјећи ако се јасно и прецизно зна ко шта ради, шта су чије надлежности и да се прије усвајања било какве изјаве зна да се Дејтонски устав БиХ не може и не смије погазити.

Јер земља која је у стању да погази свој устав ни у ком случају не може рачунати на добродошлицу Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана