Задуживање

Ма­ри­на Чигоја

БиХ је у прошлој години вратила 340 милиона марака спољног дуга, од чега се више од 104 милиона марака односи на камате, банкарске провизије и друге трошкове.

Наравно, и друге земље узимају кредите да би подстакле свој развој и економски положај и ту нема ништа спорно. Али, када је БиХ у питању ту су ствари доста другачије од нормалних и уређених земаља. Код нас се кредити углавном узимају да би се крпиле рупе у буџету и ријешило питање финансирања огромне администрације, која годинама угрожава функционисање земље и вуче је у све већу дубиозу.

Ако неки пројекат и буде кандидован и добије средства међународних финансијских институција, неријетко се дешава да се он због разних, више неоправданих, него оправданих разлога, не повуче. И у таквим случајевима, камате се наравно морају плаћати, јер стране финансијере не интересују наши унутрашњи проблеми због којих се много тога стопира прије него што и крене у реализацију.

С обзиром на то да смо огроман новац страних кредитора протеклих година улудо потрошили и да се скоро никакви конкретни резултати тих кредита не виде, није ни чудно што смо сада приморани да поново тражимо помоћ Међународног монетарног фонда, која је, да се разумијемо, далеко од повољне.

Иако БиХ сваки час тражи помоћ страних кредитора и повећава удио свог дуга у БДП-у, те сада нема новца да те исте кредите врати, то домаће власти нимало не спречава да немилице троше на нова запошљавања, искључиво у јавној управи, путовања, обнову возног парка...

С друге стране, исти ти представници власти, вођени искључиво личним и страначким интересима често доводе земљу у ситуацију да не може да извршава своје обавезе, због чега се такође плаћају камате, односно пенали.

Најбољи примјер за то су дешавања почетком ове године, када због немогућности договора око буџета, БиХ скоро мјесец није могла да враћа дуг.

Због тога би домаћи политичари озбиљно требало да размисле о овим питањима и да умјесто у потрошњу, новац из кредита, ако се већ задужујемо, усмјере у привреду и отварање нових радних мјеста. Задуживање за потрошњу и повећање администрације сигурно неће донијети никакав позитиван помак. Напротив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана