Задуженост

Тања Шикањић
Задуженост

Сваки становник Републике Српске у просјеку је кредитно задужен 1.656 марака, што је за 32 марке више у односу на крај прошле године.

Иако овај раст, како кажу економисти, није значајан, усљед све тежег стања у привреди које је резултирало све учесталијим отпуштањима радника и нередовним платама, свако повећање задужености је непожељно.

Да раст задужености по глави становника није занемарљив показује и чињеница да је сваки становник у просјеку дужан више од двије просјечне плате, а према препорукама многих економских стручњака, не би смјели да буду задужени више од трећине плате.

Уколико се становници задужују преко тог износа, како говоре свјетски економисти, полако улазе у зону у којој постоји опасност да буду превише задужени, односно да неће моћи да сервисирају све обавезе.

И управо је ту проблем. Јер, свака марка преко овога требало би да упали црвену лампицу у кућном буџету.

Иако се поменути подаци углавном односе на период када су банке још увијек лако одобравале кредите, несумњиво је да се сада они много теже враћају него када су узети.

Трошкови живота у вријеме узимања кредита били су драстично нижи него сада, а ликвидност привреде и самих становника засигурно већа.

Без обзира на то што се економисти куну да 1.656 марака, које сваки мјесец "висе" над главом готово сваког становника РС, није много и да је то још увијек прихватљиво, они који те кредите враћају засигурно се не би сложили с тим.

Сада када је због превирања на свјетској економској сцени која се брзином муње селе и на наше тржиште, могућност отказа или личног банкрота већа него икада, свака марка је драгоцјена, а камоли 32 више, намијењене банци.

Да становници, а ни банке, нису марили за упозорења са свјетских берзи да криза долази показује и то да је задуженост знатно расла у посљедњих неколико година.

Задуженост у пословним банкама по становнику од 2007. до 2010. године повећана је за 40 одсто, док је у земљама региона тај проценат знатно нижи.

Према томе, многи становници у Српској би требало да буду опрезнији приликом задуживања, јер током отплате кредита многи од њих дођу у ситуацију да не могу платом да покрију текуће трошкове и враћају рату.

С обзиром на то да просјечна плата није довољна ни за покривање кућног буџета, становници би требало да избјегавају свако задуживање које није нужно, па да се самим тим и заштите од лоших вијести које готово свакодневно стижу из свјетских економских метропола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана