Задуженост

Маријана Миљић Бјеловук
Задуженост

Кредитна задуженост становника Републике расте.

Стручњаци за банкарство дошли су до податка да сваки грађанин у Српској банкама, микрокредитним организацијама и лизинг кућама дугује тачно 3.486,3 марке. Та бројка по становнику повећана је за 35 марака за три мјесеца. 

Многи куцају на врата банака и микрокредитних организација како би преживјели, платили рачуне, док наравно имамо и оних који су у бољем положају па на тим адресама траже помоћ у рјешавању стамбених питања, куповину аутомобила...

Ових других данас је много мање, јер је због скока цијена некретнина немогуће доћи до кредита уз помоћ којег би купили стан, кућу, земљу... Наравно, нема сумње да има и таквих. Наравно, имамо ми оних који су и те како богати па не престају да купују шести, седми стан, неку вилу на приморју, плац на периферији... Али не траже они помоћ од наших банака, имају они друге њима познате изворе финансирања.

Него, став економиста је да је раст плата у Српској утицао и на само повећање задужености становника, јер банке неће дати кредит ако неће бити сигурне да неће узети много више новца назад. Зато и постоје. Ликвидне су да не могу бити боље, кажу пуне пара, па настављају да дижу камату и тако додатно ударају по леђима становника.

Камате расту. Они наводе да је то мали проценат. Наравно, да је то за њих низак постотак јер не удара по њиховом џепу, односно каси. Она је добро код њих поткована. Док са друге стране у све већу дубиозу гурају становнике. Папрено им наплаћују рекло би се и куцање на врата, али и поздраве: “Добар дан” и “Довиђења”.

Узмимо само у обзир да је од почетка ове катастрофе са растом еурибора промјењива каматна стопа код становника Српске, који су били приморани да дижу кредите са промјењивом каматном стопом, повећана за годину дана два пута. И ту се неће зауставити. Слиједи нови удар на грађане. Веће рате.

Нема мањих рата и по свему судећи неће их никада више бити.

Банке као и сви остали ударају по грађанима и на њиховој муци згрћу екстра профите. На крају када се подвуче црта оне су наравно у милионским добицима, који расте из године у годину, док грађани настављају да тону испод нуле, иако смо мислили да више не могу да иду у минус.

Да нам се црно пише и више него је извјесно. Само питање је колико ћемо ми имати и простора за нова задужења јер плате расту мањим процентом него што скачу камате у банкама. Односно онај раст плата који смо имали до сада банке су већ увелико прогутале, као и сви остали у овом накарадном систему који само настоје да приграбе за своју касу што више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана