Зачарани круг

Драгана Орловић

Више од двије године је прошло откако је БиХ добила позитивно мишљење Европске комисије о раније поднесеном захтјеву за чланство у Европској унији и када јој је испоручен списак са 14 приоритета, тачније реформи у разним областима које је требало да спроведе у дјело да би добила статус кандидата.

На том европском путу до сада су стављене тачке на одређене ствари, као што су спроведене или започете реформе у многим областима. Међутим, пред БиХ је остало још доста домаћих задатака које је потребно урадити, а за које многи упозоравају да ће бити тешко, па чак и немогуће у овим околностима добити позитивну оцјену.

Статус кандидата још није дошао, иако су га разни домаћи лидери најавили небројено пута. Ни многи договори нису окончани, а небројено пута “само што нису окончани”.

То, у неку руку, треба разумјети, јер је БиХ специфична земља, а по том статусу је далеко испред осталих земаља западног Балкана које су, такође, на путу ка Европској унији, док можда највише заостаје по уређењу, демократији и правима.

Ипак, посљедње поруке званичника из Брисела о европском путу БиХ, односно напретку ка првој степеници, познатијој као кандидатски статус, не улијевају наду да ће се обистинити раније најаве да бисмо могли до тог циља стићи до краја ове године.

Напротив, јачају само сумње да генерално цијели западни Балкан још није ни стасао за европску породицу.

Руже не цвјетају ни у самој Европи, односно унутар европске куће. Тога су свјесни многи, али очекују да то подрхтавање престане и да ће на крају снаге бити усмјерене ка томе да и западни Балкан званично припадне тамо гдје је географски одавно.

Ипак, ма ко предсједавао ЕУ, то неће доћи преко ноћи и у испруженој руци као поклон, само зато јер то желимо и ми и они.

Озбиљан и одговоран посао треба реализовати, а не као што поједини званичници одређене мале ствари покушавају потурити као велики успјех. ЕУ диктира правила и могуће је да је ова љествица услова превише постављена за БиХ и њен први корак у односу на остале земље које су ишле њеним путем, али са или без кандидатског статуса, морамо бити много бољи и ефикаснији.

У супротном, остаћемо и даље у овом зачараном кругу, гдје се годинама не назире рјешење, а које сасвим сигурно неће донијети ни европска заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана