Зачарани круг

Ведрана Кулага Симић

БиХ муку мучи са бројним отвореним питањима, а међу њима су и нека која годинама чекају свој епилог. Измјене изборног законодавства је задесила управо таква, неизвјесна судбина.

Избори су једно од највећих достигнућа демократије и њима је дата прилика грађанима/бирачима да свој глас дају онима за које вјерују да ће најбоље заступати њихове интересе, а од воље већине ће зависити ко ће то, на крају, да буде. Али, шта ако ту грађанску вољу неко прекроји у политичку?

Изборни циклуси који су иза нас показали су да су изборни закони у овој земљи препуни рупа и да остављају простора за бројне малверзације и злоупотребе. Показали су и да некима није дато право да бирају, али и да буду бирани и то је нешто око чега се годинама споре они који кроје власт у овој земљи.

Вјерујем да мало ко може да прецизно наброји колико је до сада формирано радних група и комисија за измјене закона у овој области, али многи ће се сложити да то можда и није ни битно јер ниједна није постигла неки завидан искорак.

Посљедњи, симболичан, био је прошле године када су урађени одређени захвати који се тичу броја гласова за улазак у власт и заступљености полова на листама. Крупна питања су, и даље, на листи чекања.

Нова-стара радна група би на састанку почетком јула требало да на сто стави све чиме располаже, подвуче црту и види шта је могуће спровести у дјело како би грађанска воља на идућим изборима била видљивија. Али, прогнозе нису охрабрујуће.

За то је разлог општа ситуација у БиХ - скројена од криза и нетрпељивости дојучерашњих коалиционих партнера. А све то, као и обично, трпе грађани, па и у овој причи о измјенама и допунама изборног законодавства.

Осим ситних захвата, ништа посебно није урађено. Надлежни прије коју годину нису чак могли да пронађу милион марака, а годишње их троше на десетине на којекакве привилегије од којих се свијет окрене, за набавку провидних бирачких кутија.

За то, јасно су навели, није било новца. Кратак и невјероватан одговор са бројним посљедицама по демократију и савремени свијет.

Бирачки одбори су можда највећа рак-рана изборног процеса и ту се морају посложити неке ствари, али за све је, нажалост, битна воља политичких елита.  

Вријеме је да они отворе очи и дају прилику бирачима у БиХ да њихова воља кроји односе у овој земљи и да њихов глас на крају буде баш њихов избор, а не нечији туђи. БиХ мора да на нека питања стави тачку, постигне политички консензус, а прича о изборном законодавству је одавно зрела за то.

++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана