Зачарани круг

Жељка Домазет

Објелодањивање ревизорских извјештаја о финансијском пословању институција у БиХ из године у годину додатно подигне температуру у ионако константно узаврелој политичкој сцени, али и међу обичним свијетом коме се са малих екрана и из новинских чланака смију у лице они који годинама арче њихов новац.

Народ који новчанике истреса да би купио основне намирнице за голо преживљавање са чуђењем слуша и гледа како у бездан цуре милионске цифре које су од њега отете и више не вјерује у илузије да ће некада неко због тога одговарати, бити са посла одведен са лисицама у затвор па чак ни да ће се помјерити из фотеље у којој годинама сједи и краде.

Ревизори од свог постанка упозоравају на то да су ова земља и њене институције огрезли у криминалу и корупцији, да се системски краде и да у неповрат цуре милиони, али од успостављања Суда и Тужилаштва у овој земљи иако су им ови извјештаји уредно достављани нико никада није покренуо озбиљну истрагу нити је ико смјештен иза браве.

Посланици који су највећа законодавна власт из године у годину држе ватрене говоре како се мора овој безочној пљачки стати у крај и да се морају санкционисати они који бахато троше буџетски новац. И сваке године након ревизорских извјештаја и жучне полемике међу посланицима све се сведе на ону народну "појео вук магарца".

Јер ни послије бурних сједница ништа се не промијени -  поједине институције и даље троше новац како не треба, ревизори то утврде, дају препоруке, парламентарци траже казне, а потом институције наставе по старом и нико ништа не предузима. И онда опет исто.

Имајући у виду то да се нико не осврће на стотине милиона марака које завршавају ко зна гдје не чуди много пута изречена констатација да ревизија постаје сама себи сврха. Димна бомба на мало жешћој забави која ће народу открити чињенице након којих ће тај народ бити  још беспомоћнији и очајнији.

Ако се заиста за сваку незаконито потрошену или опљачкану марку не буде одговарало, док не буду са функција летјели они који то чине, ова земља тешко да ће ићи даље. Од примједби и констатација нико нема ништа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана