За­ча­ра­ни круг

Сан­дра Милетић
За­ча­ра­ни круг

Ору­жа­ни су­ко­би, ту­че и на­па­ди у РС, а на­ро­чи­то у Бањој Лу­ци, из­гле­да да пос­та­ју сва­ко­дне­ви­ца на ко­ју ће­мо мо­ра­ти да се при­ви­кне­мо, ако се не­што не про­ми­је­ни.

Јер, тре­ну­тно од­го­ва­ра­ју­ћих ка­зни за оне ко­ји у та­квим ства­ри­ма учес­тву­ју не­ма, та­ко да они мо­гу не­оме­та­но да и даље на­па­да­ју и пу­ца­ју.

Да је та­ко, по­ка­зу­је чињени­ца да се у сва­ком из­вје­шта­ју о кри­ви­чним дје­ли­ма угла­вном по­јављују име­на ис­тих људи, што је очи­гле­дан до­каз да не­гдје не­што "не шти­ма". На­име, они по­чи­не кри­ви­чно дје­ло, бу­ду уха­пше­ни, па их ту­жи­лаш­тво или суд пус­те, а он­да по­сли­је не­ког вре­ме­на по­чи­не но­во кри­ви­чно дје­ло, па их ухап­се, па пус­те и та­ко укруг.

Нај­свје­жи­ји при­мјер је ору­жа­ни су­коб чла­но­ва гру­па Сла­ви­ше Ћу­лу­ма и Си­ни­ше Ша­ки­ћа Ки­не­за, у ко­ме је по­сли­је без­гла­ве јурњаве уби­јен де­ве­тна­ес­то­го­дишњи Не­дељко Ћу­лум, а те­шко рањен Јо­ван Јо­ши­ло. У том су су­ко­бу у про­шлу су­бо­ту уве­че, изме­ђу ос­та­лих, учес­тво­ва­ли и по­ли­ци­ји до­бро по­зна­ти Сла­ви­ша Ћу­лум, Де­јан Кос­тић и Де­јан Ча­јић.

Њих тро­ји­ца су учес­тво­ва­ли и у су­ко­бу по­чет­ком мар­та (ко­ји је био и по­вод пуцњави у су­бо­ту уве­че), ка­да се по­сли­је оп­штег ха­оса пу­ца­ло на ви­ше ло­ка­ци­ја у Бањој Лу­ци и ка­да је Ћу­лум рањен. Та­да су сви уха­пше­ни, али су не­ким чу­дом ни два мје­се­ца по­сли­је пос­та­ли гла­вни акте­ри но­ве пуцњаве.

A ка­ко то? Та­ко што су Ча­јић и Кос­тић по­сли­је пуцњаве у мар­ту са­слу­ша­ни, па пу­ште­ни на сло­бо­ду. Ћу­лу­му је пре­дло­жен при­твор, али се и он убрзо на­шао на сло­бо­ди. Био је уха­пшен и Ша­кић, ко­ји је по­сли­је пу­штања ра­нио Сла­ви­шу Ћу­лу­ма, а за­тим му се из­гу­био сва­ки траг.

A ко­ли­ко је са­мо у РС та­квих ко­ји су сли­чни го­ре по­ме­ну­тим.

По­сли­је нај­но­ви­јих де­ша­вања пос­тавља се ло­ги­чно пи­тање ко по­сли­је ору­жа­них су­ко­ба пу­шта уче­сни­ке пуцњаве на сло­бо­ду. И за­што? Зар то што је до­шло до пуцњаве, као и чињени­ца да су сви они ра­ни­је би­ли осу­ђи­ва­ни за број­на кри­ви­чна дје­ла, ни­су би­ли до­вољан ра­злог да ос­та­ну ду­же у при­тво­ру, јер опа­сност очи­гле­дно пос­то­ји? Да ли су ра­злог ло­ши за­ко­ни или не­чи­ја не­мар­ност? Или је­днос­та­вно не­ко­га ни­је бри­га?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана