Зачарани круг

Мирослав Филиповић
Зачарани круг

И јучерашња, друга рунда политичких разговора у војној бази Бутмир, на којој су разматрани конкретни приједлози уставних промјена у БиХ, није донијела ништа епохално ново, већ је заправо, потврдила лицемјерство међународне заједнице и готово стварну немогућност истинског "домаћег договора" о суштинским питањима.

У ствари, сва сложеност и озбиљност политичке ситуације у земљи исијана је "бутмирским процесом". Не само да Бутмир два није (барем још) резултирао "компромисним рјешењем", већ је додатно зацементирао дубоку етничку подијељеност, искључивост ставова и охрабрио субјективно-самовољне политичке духове који упорно инсистирају на политици немогућег.

A управо такви су нервозни и фатални Харис Силајџић, квазисоцијалдемократа Златко Лагумџија и поданички расположен, конфузни (у посљедње вријеме често воли да прича о рату) Сулејман Тихић.

Разочаран што није укинуто "ентитетско гласање" у Парламенту БиХ, Силајџић је одбацио предложени пакет. Учинио је оно што најбоље зна (јер деструктивност је суштина његовог политичког дјеловања) - показао је мржњу према Српској и патолошку жељу за њеним уништењем.

Ништа рационалнији и толерантнији није ни Лагумџија, који апсолутно исте циљеве покушава да оствари кроз причу о "нефункционалности" земље и "грађанској држави". Ту су и Тихићева погубност и збуњеност оличене у папагајском понављању "рат, рат, рат...". До прије само неколико мјесеци исто тако је, по аутоматизму, понављао "компромис, толеранција, договор...". Значи да, према потреби, слијепо извршава наредбе сарадника из међународне заједнице.

И како уопште, са овако нереалним и непринципијелним бошњачким политичарима доћи до "домаћег договора"? Како се договорити с неким ко не жели да се договара, ко инсистира на максималистичким ставовима и упорно бјежи од истине и стварности ове земље?

Додамо ли овоме разоткривену лицемјерност међународне заједнице, која Српској намјерно нуди нешто за шта унапријед зна да РС не може прихватити, није тешко закључити у каквом се зачараном кругу креће земља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана