Зачарани круг Фонда ПИО

Драгана Орловић

Бити пензионер у данашње вријеме није нимало лако, јер са ниским мјесечним примањима пензионерски живот је већ одавно само пуко преживљавање.

Да је тако показује и податак да Фонд пензијско-инвалидског осигурања РС има око 240.000 корисника, међу којима је њих близу 24.000, који примају најнижу пензију.

A износ најниже пензије је “чак” 160 марака, због чега се не треба ни питати како они живе, односно како успију преживјети. Сувишно је!

Ипак, оно што је сасвим јасно јесте да ни Фонду ПИО већ дуго није лако.

У првих шест мјесеци ове године остварио је приходе у износу од 419,8 милиона марака, док су му расходи у истом периоду били 449,5 милиона марака. То значи да је текући дефицит овог фонда износио, ни мање, ни више, него 29,7 милиона марака.

Aко се узме у обзир да су расходи ове године у односу на исти период прошле мањи за 6,7 милиона КМ може се рећи да се ситуација у Фонду ПИО мало поправља.

Међутим, ако се опет мало боље загребе испод површине, све сабере и одузме, ту је акумулирани дефицит у износу од 80,6 милиона КМ, што значи да се Фонд врти укруг.

Онда се намеће још једно питање, а то је - да ли уопште постоји начин да се наш пензијски систем извуче из тог зачараног круга?! Посебно ако се зна да је пензионера све више, а радника све мање...

У Фонду истичу да постоји и да би све боље било да је усвојен закон о доприносима са којим би и они имали мањи дефицит.

Како истичу, да је дошло до усвајања Закона о доприносима приход Фонда би био већи за 15 милиона КМ, не рачунајући повећање броја осигураника који се односе на пољопривреднике, повремене и привремене послове, уговоре о дјелу, хонорарне послове.

Да ли је то тако и у којој мјери би поменути закон побољшао ситуацију, ми то не знамо.

Aли оно што знамо, јесте да мора да постоје неке мјере и законске процедуре које се могу предузети како би били смањени губици у Фонду. И то што прије и што хитније!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана