Забрана за ОЕБС

Горан Маунага

Колико су предмети ратних злочина у Тужилаштву БиХ осјетљива тема, наравно због нерегуларности у приступу и рјешавању тих случајева, прави доказ је и забрана Тужилаштва Мисији ОЕБС-а да обави независну анализу рада Тужилаштва и да приступи списима предмета ратних злочина.

Односно, покушај забране. Покушај, јер Тужилаштву у овом случају сасвим сигурно неће поћи за руком да то и заиста забрани под изговором да би независном анализом ОЕБС-а били прекршени принципи повјерљивости и непристрасности поступка односно права на правично суђење.

Ко има, ако немају ОЕБС и Хашки трибунал, право да уради независну анализу рада Тужилаштва, поготово зато што је Хаг Тужилаштву уступио велик број предмета с ознаком "А" чиме је одобрено вођење кривичног поступка у тим случајевима? А ти су предмети већ годинама похрањени у ладице и чак ни послије упозорења Хашког трибунала, никад нису процесуирани.

За неке од тих предмета изговор је да нема довољно тужилаца, док се у другима чекало да умру или главни осумњичени или свједоци битни за одређени случај.

Покушај забране Тужилаштва да највећа свјетска међувладина организација која се бави питањима безбједности, уз искусног правника Хашког трибунала приступи списима предмета ратних злочина чуди тим више и због чињенице да су до јуче то Тужилаштво водили странци и да је, још увијек, шеф кабинета главног тужиоца службеник једне стране амбасаде и функционер СДА Хасан Плех.

Да је рад Тужилаштва регуларан, као што није, и да је у предметима ратних злочина поступано по законима, праву и правилима, у тој институцији једва би дочекали анализу ОЕБС-а и Трибунала тим прије због тога што би то Републици Српској избило из руку највећи дио аргумената за најављени референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

Али да то није тако, сада је више него јасно и Сержу Брамерцу и Џонатану Муру пред којима се, послије обављене анализе и приступа предметима ратних злочина, неће моћи сакрити чињенице ни фризирати подаци како је то било уобичајено до сада.

Још када се зна да су и високопозиционирани свјетски званичници приликом недавног хапшења Насера Орића упозорили на велики утицај СДА на рад Тужилаштва, јефтини изговори Тужилаштва за забрану ОЕБС-у да анализира рад те институције дефинитивно падају у воду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана