Заборављени јунаци

Слободан Пухало
Заборављени јунаци

У мјесној Борачкој организацији Липац изузетно су незадовољни односом локалне власти и општинске Борачке организације Добој која у посљедње вријеме игнорише одржавање значајних манифестација из минулог рата у овом озренском насељу.

Све их је много заболио, а породице погинулих бораца посебно, недолазак општинских званичника на парастос који се сваке године 2. јуна организује поводом сјећања на 32 борца из Липца који су уградили своје животе у темеље Републике Српске.

Њихови најближи били су непријатно изненађени тиме што на овом важном скупу нису, као и свих ранијих година, видјели позната лица функционера међу којима има и њихових комшија.

Општинских званичника није било ни у првој половини априла ове године када је формирано Удружење грађана Браниоци Добоја 2. мај 92. године. Изостали су и 2. маја када је у Липцу на згради Основне школе откривена спомен-плоча браниоцима Добоја на којој је записано: Одлуком Кризног штаба општине Добој 2. маја 1992. године са овог мјеста кренули су српски синови у одбрану Добоја одлучни да у том боју дају живот за слободну Српску. Окупило се тада више од хиљаду људи из овог краја.

A управо склањање на маргину овог и неких других значајних датума из не тако давне прошлости је и био разлог за формирање Удружења бранилаца.

То се, према ријечима оснивача, односи на 2. мај, али и на 26. март када је конституисана овдашња српска власт која је изабрана на засједању општинског парламента. Ови догађаји неправедно су заборављени и више се нити помињу, нити обиљежавају.

Можда је њихово поновно оживљавање засметало општинским званичницима, а не "лош рад МБО Липац, који врши опструкцију рада општинске Борачке организације", како рекоше у правдању свог изостанка са ових значајних скупова.

Чланове породица погинулих бораца, који сваке године живе за тренутке када се одаје пошта њиховим најмилијим, не интересују разлози ових неспоразума, ма какви они били.

Јер, на те дане треба да осјећају да ни они, а ни њихови најдражи, нису заборављени.

A барем тај осјећај не би требало, као ове године, да им буде ускраћен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана