Заборављена права

Ведрана Кулага Симић

Положај радника у Републици Српској дуго је на клацкалици која је веома често на неповољној страни за радничку класу, посебно оних у реалном сектору.

 

Након вишемјесечних преговора прије неколико година, усвојен је нови Закон о раду који је требало да уведе више реда у ову област и заштити раднике и права која имају по том основу. Међутим, веома брзо је стигло признање да ни тај акт није добар и да је потребно поново ставити све карте на сто и покушати направити бољи и праведнији оквир. Али ни то, како ствари стоје, неће брзо стићи.

Нови преговори и договори, у одређеној дози, почели су поодавно, али је, како кажу директни учесници, умјесто нових састанака дошао нови вирус корона који је веома брзо ставио тачку на многе активности које су нам до тада биле свакодневица.

Пандемија која је стигла с прољећа још је ту. Остала је и да љетује, а иако се живот донекле вратио у нормално стање остаје потајни страх и чињеница да је вирус још ту и док год не буде пронађено трајно одбрамбено рјешење неће тако лако постати тмурни дио историје човјечанства.

Међутим, иако се бројне ствари враћају у некадашње токове, то није случај са наставком преговора о измјене најважнијег акта који се тиче права оних који су радили и прије, и у току па и сада када су откључане бројне радње на које је вирус још у марту ставио катанац.

Раније започети преговори о измјенама и допунама закона о раду стали су у вријеме првог удара пандемије, али још нема назнака када ће бити наредни састанак, иако социјални партнери, који су учесници у разговорима, тврде да је рјешење при крају.

Поново се као неки рок наводи крај године, али поучени искуствима веома је тешко повјеровати да ће се та игра, на крају, тада и завршити, иако је то један веома важан посао и важан оквир који би могао дати нову наду да ће се радничка права више поштовати у пракси.

Јер, посљедње што радничком слоју, посебно у реалном сектору, треба јесте да поново само на папиру виде ставке, а да од тога на платним листама не буде ништа.

Иако се прије пандемије вируса озбиљно говорило о повећању плата у РС те да ће послодавци бити ослобођени још неких давања, како би могли да ту разлику прелију у радничка примања, сада је јасно да ће “ковид 19” увелико утицати на те планове и најаве.

Неће бити нигдје лако, па ни у далеко развијеним европским земљама, да се врате на старе стазе зараде, али вриједи покушавати и трудити се како би се што прије вратило на тај пут.

Слично је и са причом о измјенама закона о раду у Српској. Нема мјеста за изговоре и да вирус буде оправдање за све неуспјехе и застоје. Радници су, ипак, ти који носе највећи терет и пуне буџет на којем многи боље живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана