Забиљешке за пометњу

Жељка Домазет

Да из Министарства иностраних послова ове земље, умјесто докумената за која је надлежно, неријетко стижу којекакве полуинформације без валидног одређења оних на које се односе, најбоље показује недавни допис отправника послова Амбасаде БиХ у Србији Зорана Перковића.

Он је своје забиљешке са засједања Одбора за дијаспору Скупштине Србије послао МИП-у, а ови без икакве провјере Комисији за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ.

Чињеница да је допис у парламентарне клупе стигао без икаквог ваљаног става самог Обора, Народне скупштине Србије и МИП-а, па и без потписа амбасадора и министра, јасно доказује да намјера оних који су га прослиједили посланицима није била часна. Јер ријеч је о документу који може послужити за чисто политикантство, што је одмах покушао да учини члан Комисије Денис Бећировић, иначе већ одавно познат по којекаквим политикантским иницијативама и захтјевима.

И сами чланови комисије пред којима су се нашле ове Перковићеве забиљешке констатовали су да им није мјесто ту и да је једини пут да се врате у Министарство па да министар Игор Црнадак види шта ће са дописом.

Да је ријеч о допису који неко намјерно гура, а у коме нема ниједног званичног става Србије, јасно је и лаицима. Исто као што је јасно да је то учињено с разлогом.

У ситуацији у којој би ова земља требало да се бави својим спољнополитичким рејтингом, који јој из године у годину пада, оваква документа сигурно неће допринијети њеном бољем статусу. Но, да се само у овој земљи, као ни у једној другој, могу наћи ствари које ће јој пољуљати ионако крхки углед, показује и намјерно таласање у вези са стварима које немају никакву тежину, а које је покушао да изазове Бећировић инсистирајући да се о забиљешкама посебно расправља и заузме јасан став. Како је током расправе о овом допису Комисија изгубила кворум па ће расправу наставити када се поново окупе, став Комисије и судбина документа биће познати тада.

Но, било како било, у овој земљи се ионако највише енергије троши на беспотребне ствари, док оне које би овој земљи донијеле бољитак остају негдје у запећку. По свему судећи, изгледа да су безвезарије одавно постале топ тема политичког живота на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана