За новог шефа нова фотеља

Свјетлана Шурлан

Када долази нови директор у предузеће, зна се да ће неко од радника добити нову фотељу, односно ону на којој је дотадашњи директор сједио. Јер по аутоматизму, с доласком новог шефа, прво што буде купљено је нова фотеља, јер нови шеф "не може" и "не иде" да сједи у фотељи претходног.

Тако није само у предузећима већ и у општинама, градским управама, агенцијама, дирекцијама, институтима, министарствима и другим организационим јединицама којих у БиХ нимало не мањка.

У БиХ не мањка ни избора, које имамо сваке двије године, а и чешће када "падне" начелник општине, а избори су, зна се, прилика да се купи још која фотеља.

Тако институције из године у годину постају опремљеније, како фотељама, тако и радним столовима, различитим комодама и другим врстама намјештаја, често и беспотребним техничким уређајима... О новим аутомобилима и новим канцеларијама није потребно ни причати, зна се да стижу и они јер, наравно, "неће се он/она у његовом/њеном ауту возити".

Бесмисао овог "обичаја", за који не постоји претпоставка да ће икада бити искоријењен, огледа се и у чињеници да се од уста грађана узимају милиони марака док истовремено дјецу лијечимо телефонским позивима на скраћене бројеве и слањем СМС порука.

Тако су и набавке у институцијама БиХ лани однијеле чак 64,8 милиона КМ. То су "капитални издаци", од којих се скоро половина односи на набавку грађевина што је и оправдано јер боље купити/направити зграду, а не паре трпати у туђи џеп, односно плаћати закуп.

Међутим, осим набавке грађевина, на набавку "разне опреме" искеширано је 25,5 милиона КМ. Куповане су поменуте фотеље, односно намјештај, возила, електронска опрема, компјутерска опрема, опрема за пренос података и гласа, специјална опрема, машине, уређаји и алати, полицијска опрема, лабораторијска опрема, фотографска опрема, те "остала опрема".

Наравно да добар дио тога треба, али овдје свакако има и бројних спорних набавки, а то су утврдили и ревизори, који из године у годину понављају исто. Међутим, ријеч ревизора онима који "једноставно морају да купе фотељу" не значи ништа и неће значити ништа док не буду адекватно кажњени за такво понашање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана