Вуковарски хаос

Ведрана Кулага Симић

Стара изрека каже да се по јутру дан познаје, а Вуковар ће јучерашње јутро још дуго памтити и све комадиће разбијених двојезичних табли тек постављених на улазима у зграде јавних институција на којима се, поред латинице, појавила и толико омражена ћирилица.

Иако од посљедњег рата на просторима бивше Југославије полако пролазе двије деценије, мржња је и даље дубоко укоријењена. Она и даље метастазира у усијаним главама екстремистичких група којима смета све што има везе са Србима, што је јасно демонстрирано на вуковарским улицама.

И то све због ћирилице! Она је кривац за хаос на улицама због којег се Срби који су остали да живе у Хрватској и граде своје животе изнова, надајући се да ће ипак бити боље, поново осјећају непожељнима.

Кулминација екстремизма окорјелих десничара и ратних ветерана показала је, међутим, да је још рано за такво што и да Срби још нису ни близу сна о равноправности у Хрватској, која броји своје прве мјесеце чланства у европској породици држава.

Послије страшних слика из Вуковара које су обишле свијет једина нада је да су оне стигле и до надлежних институција које имају моћ и снагу да заштите своје становнике, без обзира на то које су вјере и нације. Власти у Хрватској, послије суморног вуковарског јутра, сада су на озбиљном тесту да обезбиједе толико обећавана права Србима, али и да се обрачунају са екстремистима.

На то их обавезује и Уставни закон о заштити права националних заједница и мањина који су сами донијели. А он је јасан - свака национална мањина која чини више од трећине становништва локалне самоуправе има право да на њеном језику и писму буду постављени јавни натписи и ознаке.

Тестови одлучности за хрватску власт да заштите уставни поредак који ће услиједити идућих дана су кључни, јер су екстремисти окупљени у Штабу за одбрану Вуковара јавно запријетили да ћирилица нема мјеста у њиховом граду. Јавно су позвали и остале "патриоте" да им се придруже и борби против тог српског "зла". А ко зна колико још има њихових истомишљеника и каква ће осванути идућа вуковарска јутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана