Вучуревић и остали

Жељка Добрић
Вучуревић и остали

У понедјељак је на граничном прелазу Каракај при уласку из Србије у Републику Српску ухапшен ратни начелник општине Требиње и један од оснивача СДС-а Божидар Вучуревић. Потјерницу је расписала Хрватска која га терети за гранатирање Дубровника.

Ово хапшење открило је двоструке аршине у дипломатији БиХ, јер су Министарство спољних послова БиХ и његови амбасадори чврсто одлучили да поштују прописе и правила понашања.

Зато, ваљда, Вучуревића није посјетио амбасадор БиХ у Србији Бориша Aрнаут, као што је то недавно радио у случају Илије Јуришића. За Вучуревића је, по Aрнаутовом мишљењу, довољан и конзул.

По истим нотама радили су и амбасадори БиХ у Лондону и Бечу и кршили сва правила посјећујући ухапшене Ејупа Ганића и Јована Дивјака и борећи се за њихову слободу, јер су они жртве, а Вучуревић злочинац само зато што је Србин.

Да риба од главе смрди показало је и несебично залагање њиховог шефа Свена Aлкалаја који је данима о трошку државе боравио у Бечу и лобирао за Дивјакову слободу. Као добар изговор у "случају Вучуревића" послужиће му да је на службеном путу, мада сви знамо шта би се десило и да га је хапшење затекло у Сарајеву.

Ништа не чини ни доказани борац за права држављана БиХ "хрватски" члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић. Док је ледене ноћи проводио пред аустријским институцијама тражећи ослобађање Дивјака овај пут се није удостојио ни да пошаље саопштење.

Двоструки аршини и злоупотреба институција БиХ за интересе бошњачке политике и бошњачких циљева поново су изашли на видјело хапшењем Вучуревића. Тако су сарајевски дипломатски кадрови преко ноћи почели да поштују правила. Дај Боже да тако наставе ако сутра буде ухапшен какав Дивјак или Ганић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана