Вучић и Зворник

Жељка Домазет

Безбједносни скандали у БиХ све се учесталије толико олако схватају да се без икакве задршке може констатовати да су они који изврше којекакве нападе до оног најгорег терористичког заштићени од система државе.

Најочитије су то доказали терористички напад на полицијску станицу у Зворнику и напад на српског премијера Александра Вучића у Поточарима.

Колико институције и политичари у овој, на све начине безбједносно и морално посрнулој земљи, имају намјеру да се ухвате у коштац са тероризмом најбоље показује чињеница да се о нападу на полицијску станицу у Зворнику цијела три мјесеца наклапало са различитих страна - у безбједносним структурама, међу политичарима, посланицима и другим институција да би се на крају случај толико разводнио да су они који би требало да покрену ствари са мртве тачке све свели на инцидент. Након силних засједања, Представнички дом усвојио је закључке у којима се ама баш ништа не утврђује нити се напад у Зворнику назива терористичким.

Очито је да ће јавност остати ускраћена за одговор ко стоји иза овог терористичког напада.

Напад на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима полако али сигурно иде истим стопама као и случај тероризма у Зворнику.

У свим нормалним земљама челници безбједносних структура који имају и зрно части поднијели би оставке, починиоци које су забиљежиле камере би одавно били похапшени и експресно осуђени, организатори и наредбодавци такође чамили иза решетака, али у БиХ се ни у овом случају није макло са мртве тачке.

На оставке нико не помишља, тужиоци се одмарају, а званичници институција и не помишљају да затраже одговорност или смјену било кога. Међудржавни скандал који је обишао цијели свијет и реакција институција БиХ након тога, истрага која је на мртвој тачки јасан су доказ да ова земља нема намјеру да постане уређена.

Јасно је да закључци и Парламента и Савјета министара буквално не говоре ништа, никога ни на шта не обавезују и никакве мјере не налажу. Безбједносна ситуација је катастрофална и хаотична, земља у којој се терористи називају рокерима, а добро плаћени званичници толеришу иако немају намјеру да полажу било какву одговорност за јавашлук и нерад и не може бити ништа друго до скровиште и расадник тероризма и бламажа. И тако из године у годину, од случаја до случаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана