ВСТС

Свјетлана Тадић
ВСТС

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ у правом је смислу ријечи високи - имају високе плате, трошкове за телефоне, комуналије, високе стране донације, а и подржава их високи представник у БиХ.

Све је у складу са називом. Запослени не желе да се то наруши, јер како ће онда оправдати свој назив "високи", па се тако труде да буду и на високом мјесту негативне скале реализације својих активности.

Некима је смијешно, а некима пак жалосно, што такве институције још постоје на нивоу БиХ. Сви се слажу да служе за трошење пара и спровођење тамо неких стратегија и акционих планова од којих обични грађани немају ама баш никакве користи.

ВСТС је током прошле године потрошио из буџета БиХ око 6,5 милиона марака, а од страних донатора добио је још око девет милиона.

Плате је исплаћивао онако како је планирао, а накнаде повећао и то укупно за прошлу годину за око 77.000 марака. На тај начин ВСТС се побринуо да у буџету случајно не остане ништа од пара које су им намијењене, јер би то онда за собом повукло питање да ли им и требају, па би им се умањила средства за идућу годину.

Такве "високе" институције вјероватно су веома задовољне тиме што постоји ставка накнаде, чија је растезљивост толика да може да извуче и посљедњи фенинг који је вишак.

Aли, нису се само накнаде повећавале, ребаланс је ВСТС-у омогућио трошења већа од планираних и на позицијама путовања, гдје су инкасирали 225.906 марака, а телефонски, поштански, те рачуни за струју и комуналије стајали су ВСТС скоро 200.000 марака.

Иако су имали путне трошкове, у ВСТС-у су и на услуге превоза и горива потрошили додатних 50.478 марака или 6.000 марака више него што је на почетку 2010. године планирано.

Заузетост трошењем "омела" је раднике ВСТС-а да извршавају своје активности, па је тако од укупно 242 планиране активности у оквиру Стратегије за реформу сектора правде у БиХ реализовано тек пола.

У оквиру ове стратегије планирано је и смањење заосталих предмета, а резултат који је ВСТС направио је да је за годину дана смањио тај број за свега три одсто.

Сва расипања пара не би била страшна да је ВСТС радио оно за шта је основан, плаћен и одговоран.

Овако остаје штета коју трпе грађани, а то је неефикасно, зависно и корумпирано правосуђе и наравно ВСТС-ова тежња "високим" стандардима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана