ВСТС

Свјетлана Тадић
ВСТС

Високи судски и тужилачки савјет БиХ ради против интереса Републике Српске, ВСТС руши уставни поредак РС и БиХ, ВСТС је унутар себе подијељен, ВСТС је неопходно распустити, ријечи су званичника и правних стручњака из Републике Српске посљедњих дана.

Зашто? Зато што већ трећи пут у ВСТС-у пропада конкурс за главног тужиоца Републичког тужилаштва Српске, зато што је и против сагласности РС на мјесто предсједника Суда БиХ именована Медџида Кресо, зато што ВСТС својим радом опструише рад правосудних органа РС, неки су од многобројних одговора.

Шта се заправо крије иза свега? Политичка игра "ја ћу теби", "ти ћеш мени" и сличне опције задовољавања интереса различитих група, народа, високих представника, међународне заједнице.

Недопустиво је да једно државно тијело, као што је ВСТС не може да се издигне изнад свега тога, те да двије и по године није у стању да изабере главног тужиоца Републике Српске.

У сва три пропала конкурса разлог ВСТС-а је био исти, кандидат није добио подршку, иако је испуњавао све услове. Правим ријечима речено, кандидат није био по вољи бошњачких чланова и странаца.

Хајде што ВСТС не може да буде изнад политичких игара, већ што не може ни да се организује на прави начин, па да равномјерно распореди руководеће позиције у правосуђу, наравно по етничкој припадности, да би сви били срећни, а "овце" на броју.

Калкулације, а не тачке избора и именовања носилаца правосудних функција су на дневном реду ВСТС-а већ одавно. То није ништа друго него резултат њихове улоге у заступању политичких интереса оних група којима је циљ пад Републике Српске у сваком погледу.

Позив министра правде РС Џерарда Селмана да се овакво високо, али не и тужилачко вијеће распусти, треба схватити веома озбиљно. Јер то је оно што би, послије свих неуспјелих покушаја да се ова институција "дозове" памети, био најбољи потез.

Нека неко стане у крај институцији коју плаћају сви грађани БиХ, а која не служи ниједном грађанину ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана