ВСТС на високој нози

Свјетлана Тадић
ВСТС на високој нози

Високо, високо, високо..., рекао би свако на спомен зараде од 10.000 марака мјесечно. Ријечју високо могла би да се опише и накнада од 100 евра за службено путовање, на којем је све плаћено, а висока је и институција у којој важе та правила.

Та институција је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ, за који није уопште чудо што носи управо тај назив, јер другачије име им не би ни одговарало. Одлика многих чланова ВСТС-а је живот на високој нози, рекао би сваки становник ове наше државе који прима просјечну плату и не може ни да сања да ће једног дана имати пар хиљада за свој мукотрпан мјесечни рад.

Удружење судија РС тврди да професионални чланови ВСТС-а мјесечно зараде од 7.000 до 10.000 марака, док остали чланови имају по основу плата и накнада примања од 5.000 до 9.000 марака.

Тврде да предсједник ВСТС-а Милорад Новковић, два потпредсједника и члан Савјета из Брчко дистрикта зарађују 4.500 КМ мјесечно, а поред тога примају од 3.000 до 4.000 марака у институцијама из којих су дошли, а у којима, у ствари, не раде. Њихов посао у Окружном суду Бањалука, Општинском суду Сарајево, Кантоналном тужилаштву Зеница, те у Aпелационом суду Брчко обављају неки други људи, који такође за то примају плату.

Остали чланови Савјета, који су повремено у ВСТС-у, за свој ангажман добијају дневно накнаду од чак 200 марака.

Добро упућени тврде да ови чланови ВСТС-а сами иницирају одређене непотребне састанке, само да би боравили у овој институцији, а и како не би, када дневно инкасирају 200 КМ. За тај износ просјечан радник ради седам дана минимално по осам часова, док радник "на високом" за то одржи један састанак.

Осим тога, ови чланови на својим матичним радним мјестима примају од 3.500 до 5.000 марака мјесечно.

Да ли је то морално у овој земљи, запитали су се у Удружењу судија, и не само они, пита се то свако у овој земљи, свако ко није члан ВСТС-а.

Плус по плус, долази се до од 5.000 до 9.000 марака за обичне, а од 7.000 до 10.000 КМ за професионалне чланове ВСТС-а.

Када се свему додају различите дневнице за све и свашта, испада да чланови ВСТС-а дневно зараде око 500 КМ, што је мјесечни буџет већине четворочланих породица у овој земљи.

Да ли су моралне те особе, које све то знају, а опет саме себи донесу одлуку да остварују оваква примања?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана