ВСТС и правосуђе

Горан Маунага

ВСТС се претворио у неформални центар моћи, који рачуне полаже више страним донаторима него домаћим пореским обвезницима. У таквој ситуацији судије и тужиоци, изузев часних појединаца, се често не мијешају у свој посао јер имају друге приоритете

Кад би било могуће прецизно рангирање, нешто попут статистике, о одговорности и кривици оних који су "најзаслужнији" за висок степен корумпираности друштва, несумњиво је да би високо мјесто на тој листи у БиХ заузели тужиоци и судије.

У прилог томе говоре чињенице о начину дугогодишњег рада и функционисања правосудних институција, којима ни бројне реформе, ни спискани милиони нису могли помоћи. Показали су то и подаци Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС), као свједоци нерада тужилаштва и судова. За то је управо најодговорнији ВСТС, који је задужен за именовање судија и тужилаца, али и за њихово кажњавање уколико свој посао не обављају поштено.

ВСТС се, међутим, претворио у неформални центар моћи, који рачуне полаже више страним донаторима него домаћим пореским обвезницима. ВСТС се показао као институција која је некомпетентна да управља правосудним системом и да направи независне институције у које се сви куну. Томе је у највећој мјери допринио међународни чиновник који ведри и облачи ВСТС-ом, а тиме посредно и цијелим правосудним системом.

У таквој ситуацији судије и тужиоци, изузев часних појединаца, се често не мијешају у свој посао јер имају друге приоритете. Све док је тако, не може се ни сањати борба против криминала и корупције која би требало да им је први приоритет.

Иако постоје сви законски услови за то, судије и тужиоци изговор за необављени посао потражиће у наводном непостојању политичке воље. Сада, кад је предсједник РС, који годинама истиче незадовољство радом правосудног система, отворено затражио борбу против корупције и криминала нагласивши да ту борбу нико на политичком нивоу не смије зауставити, биће интересантно посматрати шта ће учинити ВСТС, тужиоци и судије који су до сада увијек посезали за тим адутом.

Једина нада је да би ускоро, као резултат политичког договора, требало да буду усвојене измјене и допуне Закона о ВСТС-у. Коначно ће тужиоци бити, на европски начин, бирани у законодавним органима и одговараће народним посланицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана