Врзино коло у ИДДЕЕА

Горан Маунага

Све док не буде ријешено питање незаконитог именовања Арифа Нанића на мјесто вршиоца дужности директора Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) ништа лоше и негативно што долази из те агенције не треба никога да изненади.

Зато и не изненађује наставак дуготрајних проблема у вези са издавањем пасоша који не престају иако је након великих перипетија изабран најповољнији понуђач за штампање пасошких књижица - компанија "Милбауер". Сад више није ни важно је ли до поновног застоја дошло у самом "Милбауеру" или у ИДДЕЕА, јер је у сваком случају кривац ИДДЕЕА која и расписује тендер и доноси одлуку о томе коме ће дати посао штампања пасоша.

Чињеница је да је због ранијих политичких турбуленција у тој агенцији под великим знаком питања било чак и то да ли ће грађанима БиХ уопште моћи бити издавани пасоши због обарања расписаних тендера. Зато уопште не чуди ни могућност да, можда, "Милбауер" нема никакав интерес да штампа, рецимо, пола милиона пасоша јер се ради о послу који је тој фирми дат само на годину. Тим више што су сви проблеми у ИДДЕЕА и почели тврдњама о привилеговању "Милбауера" и кривици бившег директора агенције Синише Мацана. Али и поред свега, та фирма је и након смјене Мацана и промјене власти на нивоу БиХ опет изабрана. У међувремену је још један бивши директор, Едим Несими, отјеран јер није извршавао планове СДА.

Да је БиХ којим случајем правно уређена држава, ниједна одлука у тој агенцији коју донесе Нанић не би била спроводљива све док његово постављење не буде поништено и све док не буде спроведена законска процедура приликом именовања руководећег човјека у ИДДЕЕА.

Несумњиво је да Нанић има партијски задатак и да му је међу приоритетима извршење наредбе СДА о ескивирању одлуке о изградњи зграде те агенције на локацији која је власништво Владе РС. Зато треба очекивати и нове проблеме у вези са штампањем пасоша, расписивањем новог тендера за избор компаније која ће радити тај посао у наредне четири године и регуларности избора те фирме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана