"Врући" преговори

Маријана Миљић Бјеловук

Посљедњи мјесеци у години резервисани су за најважније послове, а то су свакако доношење економске политике и буџета за идућу годину.

Влада РС, пословна заједница и синдикати већ су се  фокусирали на усаглашавање и доношење ових кључних докумената, али ако је судити према ставовима све три стране, чека нас "дежа ­ви".

Послодавци ће се, као и до сада, залагати за растерећење привреде кроз смањење намета, развој привреде, подстицаје те реформе, док ће синдикати по старој доброј пракси прекопирати своје захтјеве о повећању минималца, побољшању радничких права, али додати и понеки нови захтјев.

Очигледно је да су ова кључна документа сваке године идентична управо због тога што се на рјешавању захтјева пословне заједнице и синдиката мало или нимало не ради. Послодавци сигурно не би из године у годину инсистирали на смањењу намета да је нешто урађено о том питању, док би представници радника бар једне године одустали од захтјева за повећање плата да се то догодило.

Договору нимало не доприноси и подигнута температура при готово сваком сусрету ове три стране. Свједоци смо вишедневних преговора, напуштања састанака, бојкота договора и сличних већ познатих сценарија из претходних година.

Извјесно је да се од тога, бар са оваквим преговарачима, не може побјећи, али би ове године, за разлику од претходних, и једни и други и трећи пред заједничке сусрете требало да се пресаберу, охладе главе и на здраве ноге поставе преговоре од којих умногоме зависи како ће многи од нас идуће године живјети.

Јесте минимална плата битна, круцијална, и баш због тога ваља разговорима о њој дати дужно поштовање, а међусобне оптужбе оставити испред врата.

Јесу намети за привреду такви су какви јесу, али сјести за сто и покушати наћи друго, боље рјешење, конструктивним приједлозима, једини је начин да се они можда смање, промијене, прилагоде.

Стога би било веома корисно да се социјални партнери ове године понесу зрело и одговорно према онима које заступају, те у демократском духу покушају наћи заједнички језик. Лупање шаком о сто, очигледно, не пали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана