Вршњачко насиље

Драгана Орловић

Вршњако насиље је веома осјетљива и комплексна тема, која захтијева анализу више аспеката и посебан третман према жртвама и починиоцима. Присутно је одувијек, али у данашње модерно технолошко доба, када смо са свих страна затрпани мноштвом информација, тешко је одредити да ли је у експанзији или се само више о њему говори. Чини се да су једино његови узроци можда другачији него некада.

 

Тако данас неријетко до нас стигне вијест да малољетници у школи малтретирају вршњака само зато што је сиромашан. Ако не вјерујете, упитајте неког од просвјетних радника којег познајете. Уколико буду вољни да о томе причају, рећи ће вам. Поражавајуће је, али истинито. Наши родитељи тврде да тога није било у њихово вријеме. Можда и јесте, али вјероватно не у оволикој мјери као сада. Међутим, ако се има на уму данашњи систем вриједности који свуда око нас, нажалост, нормализује стравичне класне разлике, сиромаштво дефинише као лични пораз, а потрошњу претвара у средство комуникације и самодефинисања, онда не треба да нас шокира феномен стигматизације сиромаштва у школама, па чак и у вртићима.

Све више је наметнутих производа међу дјецом које је потребно имати. Ту је и скупи и идеални свијет лажно приказан на разним друштвеним мрежама, са којим родитељи полако губе маратонску потрошачку трку.

Прије неколико дана потписан је протокол о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовним установама у Републици Српској. У том документу је истакнуто да у борби против насиља међу дјецом и младима мора учествовати комплетно друштво, од дјеце, њихових родитеља, васпитно-образовних установа, до полиције и социјалних установа да би били дугорочно промовисани принципи ненасиља, које је предуслов квалитетног и безбједног одрастања дјеце.

Протоколом је дефинисано и да школе имају обавезу да жртви пруже савјетодавну и стручну помоћ, док ће они који почине насиље бити под сталним надзором психолога и педагога, а о њиховим поступцима, осим родитеља, који ће бити обавезни да учествују у савјетодавним предавањима, биће обавијештени полиција и центри за социјални рад.

Школе ће превентивно дјеловати  увођењем видео-надзора, организовањем предавања, радионица, приредби, а у плану је и бесплатна телефонска линија. Све је детаљно испланирано и посложено тим протоколом, од којег се сада очекује да не буде тек само још један потписани документ, заборављен послије одређеног времена. Његова реализација је пријеко потребна, али за ту реализацију смо одговорни сви и једнако криви ако не буде успјешна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана