Вршњачко насиље и на интернету

Милијана Латиновић

Мобилни телефон или таблет постали су саставни дио ђачке торбе и у Српској, а употреба интернета и профил на некој од друштвених мрежа свакодневица и међу основцима.

Иако су на позорницу живота тек закорачили, већ увелико знају за "Фејсбук", "Твитер", "Инстаграм", али су ријетки они који су упознати са опасностима које вребају с друге стране дисплеја. Осим психичког и физичког насиља, у посљедње вријеме све чешће смо свједоци и вршњачког насиља на друштвеним мрежама. Стручњаци кажу да су то најчешћа кривична дјела која угрожавају безбједност или имају везе са дјечијом порнографијом.

Дјеца олако улазе у комуникацију с непознатим особама на друштвеним мрежама и због тога често западају у нежељене ситуације. Слаткорјечивост и пажња оних с друге стране често доводе до тога да непознатим особама шаљу своје фотографије или снимке, не знајући да ће исте веома брзо осванути на интернету и тако постати доступне цијелом свијету, а не само особи којој су указали повјерење.

И када се то деси, родитељи кривца траже у свима око себе, само своју грешку тешко признају. А све почиње у породици.

Родитељи који су одлучили да своме дјетету купе мобилни телефон иако је оно тек кренуло у школу, треба бар да му ограниче употребу интернета и свакодневно контролишу какве садржаје прати на друштвеним мрежама, с ким комуницира и коме шаље фотографије.

Дјеца у много чему копирају родитеље, па тако многи од њих фотографије објављују на интернету, јер су видјели да и мама и тата раде исто.

Оног тренутка када постану жртве педофила, касно је за тражење криваца. Осим физичких, остају и психичке трауме за цијели живот.

Не само да постају жртве одраслих педофила, често су међу насилницима други дјечаци или дјевојчице, вршњаци.  Вршњачко насиље је озбиљан друштвени проблем, којим се сви много озбиљније морају позабавити, од родитеља, учитеља, до оних који кроје законе. Казне за деликвенте, па макар били и малољетници треба пооштрити. И колико год интернет помаже у повезивању људи широм свијета, не треба заборавити да се у том виртуелном свијету иза профила сасвим "обичних" људи могу крити педофили и психопате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана