Вријеме за резултате

Штефан Филе

У години која је на измаку забиљежен је велики напредак неколико земаља западног Балкана на њиховом путу према ЕУ. Хрватска одлучно напредује ка приступању ЕУ 1. јула 2013. године, отпочели су преговори о приступању Црне Горе, а Србија је добила статус кандидата.

 Са географског становишта, БиХ је због оваквог развоја догађаја све ближе ЕУ. Питање које, по мени, захтијева одговор је, да ли ће БиХ корачати трагом својих сусједа и своју географску близину ЕУ трансформисати у материјалну близину ЕУ која би доносила више конкретних користи за њене грађане. Aлтернатива је забрињавајућа због тога што подразумијева све израженију искљученост из кључних дешавања у Европи, те могућност нагомилавања негативног утицаја на свакодневицу њених грађана и пословних субјеката.

Дозволите да будем јасан: ЕУ жели да БиХ постане њена чланица. Путовање без виза, повећани трговински токови, више од 2,8 милијарди евра финансијске помоћи ЕУ од 1995. године, те билатерална помоћ држава чланица ЕУ су само неки од примјера нашег ангажовања. Да би се политички приближила ЕУ и држала корак са сусједима, управо БиХ мора предузети главне кораке, почевши тако да програм ЕУ прогласи државним приоритетом и то чврсто потврди дјелима.              

У јуну, најважнији политички представници БиХ усагласили су мапу пута ка ЕУ, са јасним етапама које је неопходно проћи како би се омогућило ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, те подношење вјеродостојног захтјева за чланство за приступ ЕУ. Њихов неуспјех да постигну договор о модалитетима именовања чланова Предсједништва БиХ је за жаљење, јер су заправо грађани БиХ ти који испаштају због одгађања интеграције са ЕУ и пропуштених могућности интеракције са осталим Европљанима.

Пут ка чланству у ЕУ за сваку земљу је пут дијалога и компромиса. Ми смо ту уз грађане БиХ да вам помогнемо да пређете тај пут. Aли, ваши политички лидери морају завршити свој дио посла. Не постоји одговарајућа алтернатива будућем чланству у ЕУ. Државе које граниче са БиХ су то давно схватиле. Моменат да се у БиХ покрене програм уласка у ЕУ је управо сада. То је задатак ваших политичких представника и нико други то не може урадити умјесто њих. Европска комисија је и даље спремна да помогне БиХ при сваком њеном кораку на путу ка Европској унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана