Вријеме за рад

Ведрана Кулага Симић

БиХ би, по свему судећи, до краја ове године требало да добије нову власт, а то јој сви желе већ одавно, имајући у виду да игра мачке и миша траје дуго, предуго.

Бирачи су већ готово заборавили и када су бирали нове посланике на нивоу БиХ. Памте само блокаду којој је блокирана и њихова изборна воља, на коју имају право по свим демократским прописима, правилима и начелима.

Ипак, коначно је комплетиран нови сазив Савјета министара БиХ. Познато је ко је у расподјели плијена добио коју позицију, од министарске до оне замјеничке. Већина је, аман, задовољна. Има и оних који нису, али то је сада до политичке игре и до њих самих.

Одблокирањем процеса формирања власти, односно постизањем договора о тим и другим позицијама и стварима, отворена су врата за нову сједницу Представничког дома Парламента БиХ и то након дуго, дуго времена. Може се рећи да су можда и посланици заборавили како изгледа парламентарна сала, а ако јесу, присјетиће се данас, када пред њих дођу бројни споразуми, међу којима су неки и пожутјели колико дуго чекају расправу и евентуално зелено свјетло.

А ријеч је о документима чија вриједност премашује неколико милиона КМ, а која директно чекају бројни становници Републике Српске и ФБиХ јер, како је најављено још давно, без њиховог потписа све пада у воду. Једино што расте су пенали које ће, ти исти становници, индиректно да плаћају из својих џепова. Међутим, ни то није непознаница.

БиХ, односно порески обвезници, су у протеклим годинама “искеширали” неколико десетина милиона марака јер надлежни нису урадили посао како треба. Нису на вријеме повлачили новац, пројекте нису завршавали када је требало и тако даље, и тако даље.

За тако нешто вјероватно, нажалост, нико други неће сносити одговорност јер је то ријеч која се можда и највише помиње на нивоу БиХ, а које, у суштини, најмање има у свакодневном раду.

Прецизне податке о уговорима и споразумима који чекају ратификацију и евентуалној штети која је настала јер на вријеме нису реализовани, траже и из парламентарне Комисије за спољне послове. За дио докумената, дали су рок од двије седмице да им се доставе, а остатак очекују већ данас.

И док из Министарства финансија и трезора обећавају да им тражено бити и достављено, сви новоизабрани представници власти и будући званичници институција морају да раде на подизању одговорности.

То се неће моћи поправити преко ноћи, али морају дјелима показати да они желе боље овој земљи, каква год да је она.

Однекуд се мора кренути, а испразна прича коју слушамо годинама, одавно је само погрешан пут којим се кренуло. Вријеме је за рад, а оне који то неће, у складу са законима, надлежностима и овлашћењима, зна се гдје је излаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана