Вријеме провјера

Ведрана Кулага Симић
Вријеме провјера

Још једна изборна кампања, чији ће крајњи резултат бити имена будућих челника у градовима и општина Републике Српске, приведена је крају, а на бирачима је да процијене и пресуде који од кандидата је био најувјерљивији те ко заслужује да засједне у главне фотеље у својим срединама.

Озбиљна, насмијана и “наштимана”, почесто и препланула лица суграђана протеклих дана искакала су на готово сваком кораку - на бандерама, уличним излозима, друштвеним мрежама и свим другим интернет страницама, док су се њихови симпатизери и сљедбеници максимално трудили да те садржаје подијеле по неколико стотина пута па и више.

Изгледа у увјерењу да ће тако они за које лобирају добити глас више, што  је у стварном животу махом погрешно, а исти случај су они који су у стању да на једном излогу залијепе десет истих плаката једног кандидата за фотељу градоначелника или одборника.

Суштина је да грађани, односно бирачи врло добро знају оне који желе да им кроје капу. Република Српска је мала земља па тако и градови и општине те је с те стране некада и више него јасно да плакат или, не дај боже, десет један до другог, не могу да промијене њихов став о овој или оној особи јер обичне људе занима ко ће шта да уради. Тачније ко може да уради оно што, чини се, у својим програмима олако напише, а на трибинама још лакше поручи.

И то је суштина, а како су суграђани доживјели своје комшије политичаре видјеће се у недјељу вече кад буде направљен први пресјек гласова и касније када се све сабере и подвуче црта.

С друге стране, у овој кампањи су се провјерена лица и она која теже ка томе махом усмјерила на локалне теме, проблеме и потребе локалних заједница, док су, такозвана, крупна национална питања, која су почесто у прошлости била скоро у првом плану и у локалним кампањама, остала у другом плану. И то, по многим оцјенама, потпуно гурнута под тепих за шта им се може дати и аплауз.

Јер локал тражи, првенствено, одговоре на отворена питања у конкретном граду или општини и рјешења за боље сутра свих оних који у доброј мјери и зависе од тога како се политичари на власти односе према суграђанима који су прије четири или више година показали да им вјерују.

Углавном, на кампању је стављена тачка. Речено је што је речено. Обећања је дато не зна им се број, али то је ништа више него почетак за оне који и изађу из овог изборног циклуса као побједници. Јер тек када засједну у фотеље које су нациљали почиње њихов тест.

Тако да ће, надајмо се на највећем броју адреса, заправо понедјељак јутро да буде право вријеме за права обећања и рад у пуној брзини од момента када и званично преузму мандате који су, с друге стране, увијек у рукама народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана