Вријеме очаја, вријеме наде

Вељко Зељковић

Америка није рад и зној, постоје Холивуд и Френки бој, Дизниленд, бејзбол и рокенрол. Вријеме очаја, вријеме наде, једни руше, други граде. Пролазе ратови, падају владе, Питове руке више нису младе…

Култни су ови стихови легендарног Џонија Штулића који на сликовит начин описују данашње стање у Америци.

Избори у овој “демократској” земљи су завршени. Никада није било напетије и неизвјесније. Али ни више пријављених изборних махинација и неправилности.

Због свега тога резултати избора су пали у други план јер се показало како је америчко друштво, поред тога што је дубоко подијељено, и даље под великим утицајем и контролом “дубоке државе” с којом се Трамп покушавао борити у посљедње четири године. Он није одговарао тим глобалистима, који су на веома сумњив начин испројектовали побједу демократа и Џоа Бајдена.

Испоставило се да је гласање поштом пресудило на овим изборима, а Трамп и републиканци с разлогом, рекло би се, сумњају у њихову регуларност. Нагли и необјашњиви преокрети који су се десили у појединим државама, попут Пенсилваније, бацили су мрљу на ове изборе. Писма са гласовима су данима стизала на бирачка мјеста и бројана су све док Бајден није “окренуо”.

Сам изборни процес личио је на циркус који је карактеристичан, ка­о што рече један аналитичар, за банане државе. Изборна матрица као да је преписана из неке балканске земље у којој се примјењују разни “бугарски возови”, праве махинације са бирачким списковима и пресуђују гласови из “иностранства”. Још трагичнија је била улога појединих медија који су цензурисали готово половину Трампових реакција. Цензурисати предсједника? То одавно није виђено. Оно се не ради чак ни у поменутим банана државама.  

Ове изборе је обиљежила и велика подијељеност међу “навијачима”. Очекивања углавном нереална, јер спољна политика САД, ма ко год био на власти, има свој континуитет. Протести, насиље, паљење застава, оружје на улицама - слике као из Бјелорусије. Све мање је наде, а све више очаја. Све више се руши, а све мање гради. Свијет је ушао у критичну фазу. Глобалисти и даље кроје политику, миграната је све више, а економије су на издисају.  А Питове руке нису више младе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана