Вријеме кризе

Марина Чигоја
Вријеме кризе

За економску кризу која траје већ неколико година, а која посљедњих дана поново потреса готово цијели свијет, показало се да ни највећи економски мозгови данашњице немају рјешење. Евро је у највећој кризи од постанка, а долар пролази кроз својеврсну ревизију. Грчка, Ирска, Шпанија, Португалија, Белгија и Италија грцају у дуговима. Многи тврде и да би чак и најмоћнија земља на свијету - СAД могла да банкротира и тиме угрози остатак свјетске привреде.

Цијела Европа ових дана са нестрпљењем очекује састанак министара ЕУ који би требало да резултује договором и проналаском рјешења за дужничку кризу у Европи.

Из тренутне кризе може да се извуче само један закључак: дошао је крај пракси многих земаља да се троши више него што се има. Кредити које су узимали дошли су на наплату и одмах се показало да су многе земље узимале много већи залогај од оног који су у стању да прогутају. Хоће ли се током сусрета на врху ЕУ у четвртак пронаћи рјешење за новонасталу ситуацију, видјеће се убрзо. Ово је можда посљедња прилика да се обузда ураган који би могао да има несагледиве посљедице по стабилност свјетског финансијског система.

Ништа боља ситуација није ни у СAД чији је дуг достигао невјероватних 14 билиона и 300 милијарди долара. Какве би посљедице банкрот СAД имао не само по њих већ и по читав свијет сувишно је причати. Aко се демократе и републиканци у америчком Конгресу до 2. августа не усагласе на који начин да попуне испражњену државну касу, СAД неће имати новца да враћају своје дугове.

У свјетлу свакодневних потреса на финансијским тржиштима на свим меридијанима, и Република Српска страхује од могућег бумеранг ефекта на домаћу економију. Иако поједини стручњаци истичу да РС не спада у ред презадужених земаља и да се са својим кредитима за сада добро носи, не би шкодило повести рачуна приликом нових задуживања.

Први на удару таласа кризе, прије свега из Европе, по обичају биће извозници и банке, а самим тим и грађани којима ће приступ новим задужењима бити ограничен.

Поучени искуством из 2008. године, када је хипотекарна криза из СAД потопила цијели свијет, нема мјеста мирном сну. Ни тада РС није заобиђена: смањене су инвестиције, банке су ограничиле кредите, штедња је практично изашла из банака, а радници су остали без посла.

Још један такав удар на привреду РС имао би несагледиве посљедице, зато се нико у овој земљи не смије понашати као да смо на изолованом острву и треба будно пратити дешавања на свјетској економској сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана