Вријеме је за школу

Данијела Бајић
Вријеме је за школу

Кад вас питају за септембар, шта вам прво падне на памет? И даље је лијепо вријеме, одговориће вам једни. Осунчана тијела и свјежи повратак са годишњих одмора, као из топа ће други. А сваке друге године наћи ће се и неки који ће предизборну кампању издвојити као септембарско обиљежје.

Ипак, многи септембар дочекују као празник знања, посебан јер доноси повратак у школу или прве одласке у школске клупе.

Одморна и насмијана дјеца, пуна елана и напуњених батерија заувијек би требало да красе страницу на зидним календарима која обиљежава девети мјесец у години.

Распуст је дуго трајао и дјеца су једва дочекала да се врате тој слатко/горкој обавези. Исто као што су једва чекала да се разиђу у јуну, сада једва чекају да поново путују бусом од куће до школе и назад.

Звоно је данас у школама широм Републике Српске означило почетак још једне школске године за више од 117.500 ученика основног и средњег образовања. Оне су отвориле своја врата за 8.957 првачића, док се у клупама средњих школа први пут нашло 9.505 ученика.

Полазак у школу, осим што представља посебан догађај у животу, доноси и пуно стреса за родитеље. Маме и тате се суочавају са различитим емоцијама, почев од среће и поноса, преко бриге, па све до носталгичних успомена на сопствено школовање. Куповину торби, свезака, школског прибора, гардеробе, многи родитељи су већ обавили, али кад се све то стави на папир, не можемо да побјегнемо од оне чувене реченице: “Цијела плата за ђака првака”. Родитељи су се довијали на различите начине, од куповине половних уџбеника па до поручивања робе са кинеских сајтова.

Стога, драги ђаци, слушајте ваше родитеље и учитеље, предано и марљиво учите те се не плашите да постављате питања и истражујете, али у свему томе не заборавите да сте дјеца и уживајте у свим чарима дјетињства.

Родитељи, ваша подршка и љубав од великог су значаја за дјечији успјех, због тога настојте да им будете узор и подршка на њиховом путу. Желећи да их поштедите стреса или да им покажете како бисте све за њих учинили, не чините дјеци “медвјеђе услуге”, јер оне могу да шкоде.

Презаштићивањем, односно рјешавањем њихових школских и ваншколских проблема, дијете неће научити како да само изађе на крај са свим тим. Тако се само шаље порука да им све припада и да им је све дозвољено, јер је тренд да се дјеца априори штите, а наставници нападају уколико им дају реално заслужену нижу оцјену или их оправдано казне. Међутим, данас све то треба оставити по страни и пожељети да ова школска година буде испуњена радошћу, успјесима и љубављу. Срећно, драги ђаци!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана