Вријеме је за напредак

Ламберто Занијер

За БиХ 2015. је година обиљежавања двадесет година мира, прекретница за државу и њене народе.

Сада, када Европа пролази кроз ново доба нестабилности, ово је годишњица која нас подсјећа да је очување мира и стабилности дуготрајан подухват, те да морамо наставити да се боримо за толеранцију и компромис.

Наредна три дана боравићу у Босни и Херцеговини, гдје ћу се састати с представницима новоизабране власти, а посјетићу и Сребреницу, гдје ћу одати почаст, не само жртвама и њиховим породицама, него и свим жртвама рата у БиХ.

Мировни процес који је услиједио након окончања сукоба научио нас је колико је важно помирење и изградња повјерења. Увјерио нас је да је напредак могућ.

БиХ је држава с огромним потенцијалом која се  налази у самом срцу западног Балкана. Предсједавајући ОЕБС-а и српски министар спољних послова Ивица Дачић нагласио је значај позитивног плана и програма за будућност регије. Подржавам његове позиве на побољшање животних услова за све становнике ове регије, промоцију друштвеног, економског и политичког развоја, те зацјељивање рана из прошлости.

С новом влашћу која преузима кормило, право је вријеме да се преузму обавезе за остваривање напретка. Охрабрен сам чињеницом да су власти позитивно реаговале на нову иницијативу Европске уније и да је њихов труд награђен деблокирањем Споразума о стабилизацији и придруживању. Економски и друштвени развој је од кључног значаја, те ургирам на власти да приступе изради националне стратегије за економске и друштвене реформе. Ово је од посебне важности у контексту великих друштвених немира и катастрофалних поплава, чији смо свједоци били 2014. године.

Такође је дошло вријеме да БиХ почне сустизати остале државе регије. Регионална сарадња никад није била важнија, а БиХ може играти кључну улогу у трансформацији регије. Како је то показао и недавни пренос надлежности за регионалну контролу наоружања проистеклу из одредаба члана IV Дејтонског мировног споразума са ОЕБС-а на БиХ, Хрватску, Црну Гору и Србију, западни Балкан може успјети само као регија, а никако као неповезана група држава.

Ове године обиљежавамо 40. годишњицу усвајања Хелсиншког завршног документа. Док се поносимо напретком оствареним у прошлости, морамо прихватити и важност дијалога у савладавању безбједносних изазова. Лекције из Хелсинкија ни данас не губе на актуелности: без обзира на ситуацију, веома је важно да државе препознају заједничке изазове са којима се суочавају, заједнички раде на њиховом савладавању, те Европи донесу мир и сигурност, поступајући у складу са нашим заједничким принципима и обавезама.

Један од изазова са којим се сви заједно суочавамо је тероризам. Док свједочимо расту опасности од тероризма и све већем броју страних бораца који се придружују терористима, морамо бити уједињени и одлучни у нашој осуди тих појава. Ово није само изазов за БиХ: ради се о глобалној пријетњи која се може ефикасно превазићи само и једино сарадњом. Због тога сам охрабрен чињеницом да је БиХ усвојила строге прописе у овој области. Мисија ОЕБС-а у БиХ наставиће пружати подршку БиХ у овој и другим областима, јачати демократско управљање и остваривање људских права, промовисати економску и друштвену равноправност и реформу образовања, те давати допринос стварању одрживог и стабилног безбједносног сектора.

Након двадесет година мира нужан је даљи напредак. Увјерен сам да ће нове вође БиХ слиједити примјер многобројних партнера њихове земље унутар ОЕБС-а, те разумјети да управљање подразумијева спремност на проналажење компромиса између жеља једних и сумњи других. Тај избор припада вама. Година 2015. може бити ваша година за памћење.

Ламберто Занијер, генерални секретар ОЕБС-а

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана