Вријеме је да се ради

Анита Јанковић-Речевић

Запошљавање у јавном сектору горућа је тема у РС и БиХ и готово да нема грађанина који не машта да се смјести у удобне фотеље јавних институција.

Вођени паролом да је јавна администрација најбољи посао због сигурне и поприлично високе плате у односу на количину посла коју државни службеници обављају, сви хрле на државне јасле, а када их се дочепају, копају и ногама и рукама не би ли на такав начин усрећили бар још неког свог, јер што да се мучи и ради код приватника. Такав начин размишљања довео нас је у ситуацију да републичке институције, оне на нивоу БиХ, као и локалне заједнице имају далеко више радника него што им је потребно.

Енормно запошљавање по страначкој, родбинској и кумовској линији резултовало је тиме да у општинским и градским буџетима недостаје новца за социјална давања, подстицај наталитета, развој пољопривреде, туризма, привреде, али зато неким чудом увијек се нађе за плате.

По свему судећи тако ће остати још дуго, јер иако је Законом о локалној самоуправи РС градоначелницима и начелницима остављен рок да до 30. јуна ускладе број запослених у управама на чијем су челу са бројем становника у својој локалној заједници, од тога по свему судећи, неће бити ништа. Закон тражи да у општинским и градским управама буду максимално по три запослена на 1.000 становника, међутим у буџетима свих локалних заједница за ову годину предвиђен је исти износ средстава за плате као и лани, што значи да општински и градски оци не планирају да дијеле отказе иако запошљавају далеко више кадра од предвиђеног броје. Штавише, да би испоштовали законску уредбу траже пролонгирање рока за двије-три године да би својим поданицима и даље обезбјеђивали ухљебљење.

Наравно, никог не треба истјерати на улицу, али када пет општинских службеника за осам сати рада изда једну потврду, а остало вријеме протраће на испијање кафе јасно је да се ствари морају мијењати, из коријена. Одмах. Не за двије-три године. Јер ако се ништа не учини, питање је до када ће привреда, суочена са одливом најбољих радника, моћи да финансира тако гломазну администрацију?

Тачно је да су прављени планови за рестрикције запослених у јавном сектору, али су они углавном остали само мртво слово на папиру, а конкретни резултати на терену су изостали. Стога, они који држе под лупом област запошљавања у администрацији, умјесто што упорно понављају да мора бити урађена озбиљна анализа која би требало да да податке о броју потребних радника да би се на вријеме извршавали задаци, треба да притисну оне који, по ко зна којим изговорима, доводе прекобројне људе под свој кров и исплаћују им плате на терет грађана. Да их санкционишу и јасно ставе до знања да свако пролонгирање рока води у суноврат. Доста је било планова и прича, вријеме је да се ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана