Вријеме цури, додај гас!

Милијана Латиновић

Знаш ли пошто је гориво?! То је питање свих питања, које ових дана понављају грађани у оба ентитета у БиХ, јер је цијена црног злата на свјетским берзама досегла рекорде, а брже боље и домаћи нафташи подигли су цијене да ни секунд не би каснили за свијетом.

Тако је литар горива премашио три марке, а поучени искуством ни тај број није коначан и сигурно ће још расти. На сав глас се шушка да ће литар горива коштати и четири марке. Звучи невјероватно, али да се не заваравамо, невјероватно су звучале и три марке па се обистинило.

Докле ћемо овако нико не зна да објасни. Камо среће да истом брзином цијене на бензинским пумпама падају када барел у свијету појефтини.

И док грађани грцају у проблемима и једва састављају крај с крајем, све је у рукама политичара, који ни до сада никада нису могли да се договоре, бар не из првог пута.

Да ли ће се овога пута грађанима посрећити, видјећемо. Крајње је вријеме да они које је народ бирао почну да раде у интересу народа, јер вријеме цури.

Откако је почело лудило на истоку и цијене нафте одлетјеле у небо, почела је прича о укидању акциза на гориво, смањењу акциза на храну, а повећању на луксуз. Причало се. Цијене и у маркетима и на пумпама мијењају се из дана у дан.

Први корак направљен је тек прије два дана, када је Представнички дом Парламента БиХ изгласао укидање акциза на гориво. Изгласано је и да ПДВ на лијекове и основне животне намирнице износи пет умјесто досадашњих 17 одсто.

Они који су увелико почели да калкулишу да ће литар горива бити јефтинији за 0,30 до 0,45 марака рано су се обрадовали. У овој земљи нема једноставних процедура, чак ни када је ситуација хитна.

На потезу је Дом народа. Неопходно је да буде заказана сједница Дома и да сви парламентарци буду сагласни. Овога пута све руке су нам потребне, иначе ћемо писати пропало. Сједница Дома народа још није заказана, а када ће, не зна се. И тако пролазе дани, а цијене дивљају.

И ко зна до када ће.

А грађани времена за чекање немају, јер све поскупљује из дана у дан. Колике год биле плате и пензије, инфлација је већ појела сваку марку.

Сада је прави тренутак да они које смо бирали покажу да је сваки глас за вриједио и да им је интерес грађана испред сваког другог интереса. Времена за чекање нема зато све сједнице морају бити хитно заказане, а сви закони и прописи у корист грађана још хитније усвојени.

У супротном ни пет марака неће бити довољно за литар горива.



 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана