Врело прољеће

Ведрана Кулага Симић

БиХ никада не мирује, али и не напредује. Политичка грозница тресе земљу дуги низ година, а свако мало изнова букне и доведе до додатних проблема који један корак напријед претворе у два назад.

Иако смо годинама на европском путу, напредак је мало видљив и даље је кључни камен спотицања да ли је сазрело вријеме да буде стављен катанац на врата Канцеларије високог представника у БиХ те да ли је вријеме да ми сами држимо све конце судбине у својим рукама. 

Јасни су разлози због којих је Република Српска против продужења мандата ОХР-а, доласка новог високог представника у БиХ и странаца који сједе у Уставном суду БиХ, али за сада нема довољне политичке воље у ФБиХ да се о овим и другим важним питањима расправља у домаћим институцијама. И што и даље, за већину тих ствари, прво куцају на врата странаца.

Крупне ствари су пред БиХ и извјесно је да је пред нама ново врело прољеће у којем ћемо видјети свашта и чути свега.

Пут до договора је тежак само онда када нема воље да се сједне и види шта је и на који начин могуће и то је свима јасно у овој земљи, или барем треба да буде јер су нам године историје од Дејтона до данас готово пресликане.

Српска брани оно што је Дејтонским споразумом добила у БиХ , а појединци са других страна покушавају да сада придобију што им тог новембра 1995. године није пошло за руком умјесто да дају свој максимум да би ова земља, у коју се куну, кренула коначно напријед и остала на том путу напретка.

Једна од тема која се поново покреће јесте измјена изборног законодавства, и још од лани слушамо да је ова година, која није изборна, велика шанса за БиХ да среди што више стање у овој области, избрише дискриминацију и да постави боље темеље и јачу контролу у том сектору.

На “удару” су и јавне набавке, сукоб интереса, правосуђе. Превише задатака је стигло на адресу домаћих лидери који је већ одавно требало да засучу рукаве и почну озбиљно да преговарају и да се договарају о стварима које треба да, на крају, поправе имиџ БиХ и дају наду онима који још овдје живе да можемо да буде нормална земља чији ће руководиоци радити за њихово, а не само своје боље.

Али у томе морају да учествују сви. Свако треба да искаже став и изјасни се о свим важним питањима, ма како на њих гледали јер нема времена за игре, сујете, нетрпељивост, а у супротном, свако носи посљедице свог дјеловања.

Врући дневнополитички дани су пред нама, а у најави је и нови мигрантски талас за који се тешко може предвидјети какве ће посљедице оставити.

То је само један од проблема на који БиХ годинама нема одговор. Тако је и када је ријеч о измјенама изборног законодавства и другим реформама које купе прашину по ладицама, чекајући боље дане који никако да стигну. Тај низ мора бити прекинут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана