Вожња у "леру"

Анита Јанковић Речевић
Вожња у "леру"

Шта нас чека са цијенама горива у наредним мјесецима мало ко се усуђује питати и мислити о томе. Прогнозе нису нимало оптимистичне, а судећи према појединим предвиђањима нафта, али и други енергенти, зимус ће се плаћати сувим златом. А буде ли тако, велико је питање ко ће у БиХ имати новца да наточи бензин, који је, истини за вољу, и сада прескуп.

У БиХ је већ најављено да нас, након кратког периода стагнације цијена, идућих дана очекују велике корекције на бензинским пумпама, јер су набавне цијене прерађене нафте само за два дана скочиле за око 25 фенинга по литру.

Стручњаци тврде да нико не може предвидјети којом брзином ће цијене расти, али су сагласни да ће ситуација која ће наступити бити веома тешка за привреду и становништво. Такав сценарио је више него очекиван, јер се свака криза у друштву на крају преломи преко народа.

Раст цијена горива поново ће за собом повући ланчана поскупљења све робе и услуга. Трговци ће се као и до сада уткривати ко ће први наштанцати више цијене, а у стопу ће их пратити и пекари, мљекари, месари, фризери. И такав феномен ланчане реакције имамо само када је у питању поскупљење. На појефтињење, по свему судећи, нећемо моћи рачунати, док нафта не буде око марке, што значи, никад.

Рачунати изгледа не можемо ни на помоћ државе и наших политичара. Све планиране мјере за ублажавање посљедица ове кризе су изостале, а народ највише боли она због укидања акциза на гориво и увођење нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице. О тој теми Дом народа Парламента БиХ требало је да расправља средином седмице и то по хитном поступку, али сједница је поново отказана. Од марта се наши политичари не могу договорити о одрицању дијела новца који се слева у државни буџет од акзица и ПДВ-а. Жеља да се помогне становништву није се могла претворити у стварност, чак ни за вријеме кампање кад због борбе за гласове пролази апсолутно све. Али не и у овом случају и овој кризи у којој ниједан, једини корак БиХ није направила да би заштитила своје грађане.

Ставка "гориво" од почетка године, односно од момента изазивања сукоба у Украјини и западних санкција Русији, постала је једна од највећих у кућном буџету. И иако је тако мало је оних који су паркирали своја возила. Од угодне вожње аутомобилом нико не жели да се одрекне, што показују и свакодневне гужве на улицама наших градова, нарочито током јутарњег и поподневног шпица. Да ли ће тако бити и током зиме ако се обистине прогнозе о експлозији цијена нафте. Ако је судити по нашим платама, неће и гориво ћемо у наредним мјесецима трошити на кашичици и возити у "леру" кад год прилика дозволи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана