Возачка као луксуз

Милијана Латиновић

Возачка дозвола у Српској и БиХ ускоро би могла постати луксуз, јер су они који кроје законе и доносе цјеновнике одлучили да повећају тарифе више него дупло.

Умјесто досадашњих 600 марака, они који одлуче да полажу возачки испит Б категорије искешираће 1.300 марака ауто-школама, ако Министарство комуникација и транспорта БиХ идеју о поскупљењу обуке за возаче спроведе у дјело.

Ништа боље неће проћи ни кандидати који се буду обучавали за вожњу теретних возила и аутобуса, јер ће цијену једног часа обуке плаћати вишеструко скупље него што је то сада случај.

Чему овај ударац по џепу грађана, није јасно ни власницима ауто-школа који у поскупљењу виде само пријетњу да би једног јутра на њиховим школама могли осванути катанци. Грађани, који махом крпе крај с крајем не би ли преживјели од првог до првог, полагање возачког испита ће сигурно скинути са листе приоритета.

Већ сада су права ријеткост они који обуку плате одједанпут.

Већина до возачке дозволе, која је у многим предузећима услов да би се уопште дошло до радног мјеста, већ сада долази на рате.

А због папрених цијена на помолу, они који до сада нису сјели за волан, тешко да ће и када нови цјеновник ступи на снагу. Иако пријека потреба, возачка дозвола постаје луксуз који многи неће моћи да приуште.

Вјероватно ће се смањити број кандидата за полагање возачког испита, а тиме ће доћи и до гашења ауто-школа.

Процјене инструктора су да ће због овог поскупљења у касама ентитетских министарстава за годину бити бар милион марака мање. И док још одлука о поскупљењу није усвојена, они најављују жалбе Суду БиХ јер је прописана цијена противна правилима Европске уније, којој из дана у дан тежимо. А све што радимо, чини се, враћа нас корак назад од европске границе.

Можда ово поскупљење возачког испита не би у толикој мјери изазвало негодовање инструктора и будућих возача да се са истим жаром води брига и о квалитету обуке. Међутим, као и за све остало, у овој земљи најбоље пролази “куповина мачке у врећи”. Важно је само народу продати маглу и узети паре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана