Возачи у инат казнама

Данијела Бајић

Подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске показали су да чак ни пооштрене казне неће зауставити и освијестити, између осталих, пијане возаче у кршењу правила саобраћаја.

Иако је намјера надлежних била да број прекршаја у саобраћају, који са собом најчешће носе страшне посљедице, буде сведен на минимум, то је, нажалост, остало само пуста жеља. О томе најбоље говори податак да је полиција, због прикупљених најмање седам казнених бодова, лани на предавање о посљедицама непоштовања саобраћајних прописа упутила 370 возача, што је за 140 више у односу на годину раније.

Да ствар буде још гора на предавање се лани одазвало само 136 возача, док је очигледно већи број оних који су возачку дозволу привремено замијенили чашицом.

Зато није ни чудно што ступце црне хронике свакодневно испуњавају вијести о саобраћајним несрећама или случајевима када возач прегази пјешака, па побјегне са лица мјеста, вјероватно зато што је био "тријезан".

То је само доказ више да ни удар по џепу, како наш народ често воли да каже, не мора бити најбољи начин за рјешавање одређених проблема.

Новчана казна од неколико стотина марака, привремено одузета возачка дозвола или неколико казнених бодова никако не може да буде примјерена санкција бахатим возачима, који су неком угрозили живот.

Стручњаци из области саобраћаја сматрају да би надлежни у Српској, кад је у питању рјешавање ових проблема, требало да се угледају на земље гдје се у возила, код возача који су познати по јурцању, уграђују уређаји за, између осталог, ограничивање брзине.

Кривична одговорност умјесто прекршајне већ одавно се практикује у случајевима да возачи под дејством алкохола управљају возилом у многим европским земљама. Тако полиција у Њемачкој  када евидентира возаче са 1,1 или у Шпанији са 1,2 промила алкохола у крви, директно их шаље иза решетака.

Поставља се питање да ли би такве законске одредбе уколико би биле спроведене и код нас, дале боље резултате умјесто тренутних мјера или бисмо само добили пуније затворе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана