Возачи, опрез!

Данијела Бајић
Возачи, опрез!

Сви који посјете било коју иоле уређенију земљу од наше прво што примијете је култура вожње. Ријетко ћете наићи на бјесомучно свирање, довикивања у колонама (којих свакако има, ма гдје да одете), свађу и препирку међу возачима, а најмање од свега ћете видјети полицију која иза сваког ћошка стоји уз троножац и пише казне. Зашто? Зато што их Словенци, несумњиво најкултурнији од свих возача, уопште не праве.

Поштују правила, пропуштају пјешаке, уредно уз блицање заобилазе бициклисте, не прелазе брзину већу од дозвољене. Има нешто и у високим казнама, свакако, али више је то ствар идентитета који не жели да искаче изван правила.

Они једноставно живе уз мото који каже да ако поштују једни друге, на тај начин поштују сами себе. Није само у питању саобраћај, већ је то на Западу начин живота, одавно уграђен у ДНК становништва.

Када се вратимо у нашу реалност, схватимо да је стање у најмању руку забрињавајуће. Није претјерано ако кажемо да се на путу од куће до посла мимоиђемо са возачима који дневно направе толико прекршаја који би их, да стварно одговарају за сваки од њих, доживотно оставили без возачке дозволе.

Да је у питању само пролазак кроз црвено свјетло, вјероватно би се то лако ријешило постављањем камера на сваку од раскрсница. Проблем су непокривена мјеста, гдје цвјета дивља и насилничка вожња.

Гдје нема камера наш народ вози преко дозвољеног, а често се, не марећи за пјешаке у насељеном подручју, убацује у пету брзину. И то све, наравно, уз невезивање појаса, јер кад се већ не води брига o суграђанима, зашто би се водила брига о себи.

Како ријешити проблем, реченица је која уз огроман упитник полицајцима већ дуже вријеме стоји над главама. Због свега наведеног, а највише због поразне статистике, одлучили су да коначно оштрије крену са кажњавањем неодговорних возача.

То што се у протеклом мјесецу, само у Бањалуци, догодило 329 саобраћајних несрећа, у којима је једна особа погинула, а 51 повријеђена, било је довољно да се крене у акцију.

И то већ од овог мјесеца, када су надзорне камере у граду почеле да региструју сваки могући прекршај, чак и онај који се заборави чим се први пут добије возачка дозвола, заустављање код сваког знака "СТОП". И треба, макар редом кажњавали чак и оне који имају бар мало саобраћајне културе у резерви. Дебљи крај свакако ће извући највећи преступници, а преваспитавање, нарочито оно саобраћајно, најбоље се одрађује кад се осјети по џепу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана