Возачи и даље тјерају по свом

Милијана Латиновић

Бахатом понашању возача и других учесника у саобраћају у Српској још није дошао крај, а кад ће не зна се!

Тек нешто више од половине оних који сједају за волан четвороточкаша и крстаре друмовима, а који су се нашли под лупом надлежних, поштују закон и вежу сигурносни појас. Они други и даље се коцкају са животом.

Нису их дозвали памети многобројни апели и превентивне кампање, а по свему судећи, ни високе новчане казне.

Иако је свијест учесника у саобраћају у Српској о значају употребе сигурносног појаса у протеклих шест година подигнута на виши ниво, још нисмо досегли ни минималних 70 одсто, а камоли високе европске и свјетске стандарде.

У прилог томе свједочи и црна статистика јер се у несрећама због невезаног појаса годишње угаси 20 живота, а најмање 100 лица задобије тешке повреде.

Водећи се свима добро познатом реченицом: “Шта ћу се везати” нисмо ни свјесни да бисмо већ иза прве кривине бахатост могли платити главом. У све то смо се, нажалост, увјерили много пута до сада јер се на саобраћајницама уписало много црних дана, а јаук оних који су у несрећи изгубили најмилије све чешће се чује.

И нису само возачи ти који бјеже од појаса, већ и сувозачи, а у већини случајева ни дјецу у аутомобилима не возе према прописима, свјесно ризикујући и њихове животе.

С овим проблемом надлежни су се небројено пута до сада хватали у коштац, појачавали контроле, писали промотивне летке, спроводили кампање, па расписивали и папрене казне, али узалуд. Мало ко је дошао до памети, док је већина наставила по својим опасним правилима, иако их је добар дио и те како свјестан у шта се упушта.

То, нажалост, потврђују новински ступци које из дана у дан пуни црна хроника, а осим оних који нерадо “повлаче” појас, на саобраћајницама нису ријетки ни возачи који се радо друже са чашицом, као ни они који олако притишћу папучицу гаса и самоувјерено јурцајући сију страх на путу.

Све то када се сабере и одузме за посљедицу може имати оно што нико не жели - живот мање или више њих.

Крајње је вријеме да се уразумимо и почнемо поштовати закон, не због закона или оних који су га скројили, већ због нас самих, јер живот нема цијену!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана