Воз стигао на посљедњу станицу

Маријана Миљић Бјеловук

Предузеће "Жељезнице РС" доведено је на ивицу пропасти, јер више не може да исплаћује ни плате радницима.

Због тога ће радници по ко зна који пут штрајковати, али питање је уопште шта ће тиме постићи, јер су из управе поручили да пара нема. И да не знају уопште када ће их бити.

Запослени, којих има више од 2.000, препуштени су сами себи.

Није, нажалост, ово нимало изненађујуће када се зна да су проблеми у овој фирми годинама гурани под тепих и да су једном морали ескалирати.

Одговорност за пропаст великим дијелом засигурно лежи на бившим управама које су ово предузеће пљачкале, задуживале, склапале лоше пословне потезе, али и гомилале број радника који су ухљебљавани у ЖРС по родбинској вези, али и политичкој опредијељености.

Ствар је додатно закомпликовала одлука Уставног суда БиХ, који је крајем јануара одбио апелацију коју су поднијеле "Жељезнице РС" против рјешења Врховног суда РС којим је том предузећу наложено да исплати више од 20 милиона КМ. колико са каматом износе неизмирене обавезе према радницима.

На основу ове тужбе предузеће мора да исплати милионе марака. Али како? Одговор је сасвим јасан. Никако. Новца нема ни за плате, а камоли за накнаде по тужбама радника.

Докле је ситуација дошла, најбоље говори то да би ускоро и директори ЖРС могли остати без аутомобила како би био надокнађен новац радницима за неизмирене обавезе. Поред тога, предузећу пријети и блокада рачуна.

Зато би једном за свагда питање "Жељезница" морало да буде ријешено.

За пропаст "Жељезница" неко би требало да одговара. Крајње је вријеме да се мијењају законски прописи или да се мијења досадашња пракса.

За пропаст фирми треба да одговарају они који су до катастрофалног стања и довели и не треба никако да испаштају они који раде и само желе да имају редовну плату како би могли да измире своје обавезе и трошкове живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана