Војска за понос

Драагана Келеч
Војска за понос

Свака земља и сваки народ имају празнике и дане које обиљежавају, који су њихова традиција и током којих одају почаст најзаслужнијима за оно што тај народ и земља јесу.

Република Српска ових дана одала је почаст онима који су је својом храброшћу, снагом и љубављу створили. Онима који су нам омогућили да данас имамо Републику Српску и да у њој живимо.

Обиљежена је 19. годишњица Војске РС и шеста годишњица постојања Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ.

То је прилика да се присјетимо да су бројни припадници Војске Републике Српске несебично дали своје животе за отаџбину и за боље сутра своје дјеце, супруга, мајки, очева, свих нас. Отишавши у мокре и блатњаве ровове, на прве линије фронта, припадници Војске РС оставили су једино наду у очима својих најближих. Наду у бољи живот, сигуран дом и будућност. И управо захваљујући њима, створена је Република Српска.

У њихово име и у њихову част највиши функционери Српске, чланови породица и пријатељи, ових дана положили су вијенце и запалили свијеће, а ове године на обиљежавању годишњице први пут је, поред заставе БиХ, истакнута и застава Српске.

Многи су ових дана потврдили да је једна од најчаснијих и најефикаснијих оружаних сила, коју је српски народ икада имао на овим просторима, несумњиво Војска РС, због чега се Дан војске РС и обиљежава као један од најбитнијих датума у новијој српској историји.

И јесте тако!

Сјећање на погинуле припаднике ВРС и саборце вриједно је помена и никако не смије да се потисне у заборав, већ им се мора одати дужно поштовање.

Нама, који сада живимо у РС, али и на будућим генерацијама, у аманет су оставили отаџбину, а на нама је да им се одужимо чувањем њихове традиције од заборава. Најмање што можемо да учинимо јесте да се присјећамо оних који су због нас храбро ризиковали или дали свој живот.

Српска је данас политички и економски стабилна, због чега је често на мети оних који не желе да је виде такву. Aли она није узалуд стварана. У Републици Српској живи народ који добро зна на који начин да се бори за бољу будућност, и народ који зна своје коријене и који никада неће заборавити традицију и градитеље своје отаџбине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана