Војска и политика

Горан Маунага

Стање у коме се налази БиХ најпрецизније је показао и разобличио однос власти у Сарајеву и бошњачких званичника према два догађаја - употреби почасне јединице Оружаних снага БиХ поводом присуства предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића на обиљежавању 9. јануара, Дана Републике Српске, и однос према употреби те јединице у Травнику 9. маја, на сусретима златних љиљана ФБиХ којима је присуствовао и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Двоструки аршини који су коришћени у та два случаја у ствари су дефиниција послијератне БиХ и права слика њених стубова власти, која говори да је БиХ на таквим темељима дефинитивно неодржива.

Драстична разлика у тумачењу права употребе војне јединице парадигма је вишегодишње селективности, неискрености и радикализма присутних међу високопозиционираним носиоцима власти на нивоу БиХ.

Дакле, док је Изетбеговић у јануару изазвао дубоку кризу не бирајући средства у покушају оспоравања постројавања припадника Трећег пјешадијског (РС) пука на обиљежавању Дана РС, апсолутно ништа спорно није видио у ангажовању војне јединице на сусретима златних љиљана. Ту се, наравно, подразумијева и употреба ратних застава Армије РБиХ испод којих су, ето, нимало случајно, постројени припадници Оружаних снага БиХ.

Послијератно бошњачко својатање БиХ очигледно је управо у односу према Оружаним снагама за које се и из овог примјера може рећи да су у служби тог народа.

Пјешадијски пукови Оружаних снага формирани су ради баштињења традиције војски и народа из којих су проистекли. С циљем ефикасније сарадње са цивилним властима, правним и физичким лицима, команде тих пукова израђују годишње планове цивилно-војне сарадње. У тим плановима Трећег пјешадијског РС пука и Другог пјешадијског (ренџерског) пука била су планирана и та постројавања, али је проблем испао само због постројавања у Бањалуци.

Оправдања за то нема, чак и кад се спомиње забрана Уставног суда БиХ, јер Иванић у сваком случају има законско право на употребу почасне јединице, баш као што то има и Изетбеговић, али под условом да то и он свима призна и одустане од двоструких аршина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана