Војничко постројавање

Валентин Кулето

Оружане снаге БиХ су годинама под лупом надлежних, прије свега у РС због њихове бројности и чињенице да су, у оквиру Министарства одбране БиХ апсолутни рекордер у потрошњи новца у категорији институција БиХ.

Посљедњи извјештај о раду ресора одбране за 2015. годину је показао да је војска у том периоду имала доста, како су они и сами навели, ванредних догађаја у свом свакодневном раду.

Крађе опреме и других ствари из војних објеката у којима су смјештени војници, нестанак оружја, тровање храном, заразе и епидемије оних који су одлучили да цивилну одјећи замијене војном униформом само су неке од ствари које су обиљежиле прошлу годину у војној служби.

У војним дневницима је забиљежено и неколико случајева да су припадници Оружаних снага кршили правила понашања, неоправдано изостали са дужности, а било је и оних који су војну униформу замијенили затворском и тако даље. Подужи је списак догађаја који су постали саставни дио извјештаја о ономе што је војска радила у току прошле године.

Свему томе треба придодати и раније утиске и закључке које је на свјетлост дана изнио парламентарни војни повјереник у којима је подвукао и нагласио да је стање у неким касарнама далеко од идеалног и пожељног те да се војници суочавају са крововима који прокишњавају, лошом храном и хигијеном.

И упркос свему томе, циљ многих младих људи у овој земљи је да постану дио Оружаних снага БиХ.

У томе виде спас, добру плату и сигуран посао. Било је доста прича о штелама на конкурсима за пријем у војну службу, али је ипак већина младих својим радом и залагањем успјела да обезбиједи мјесто у јутарњем постројавању.

Да ли ће у БиХ и даље бити више од 9.000 војника или ће тај број бити мањи за дупло, или можда за више, зависи од оних који у својим рукама држе све конце ове земље. О томе ће ако је судити према недавним изјавама бити ријечи идуће седмице када би на столу могао доћи документ "Преглед одбране".

Без обзира како завршили разговори о будућој личној карти Оружаних снага БиХ, сви морају да имају у виду да они који су задужили униформу заслужују да имају достојан смјештај и храну за једног војника.

Крађа је било, можемо рећи да ће их увијек и бити, али у БиХ морају да буде повећана безбједност оних у чијим рукама је и дио одговорности за укупну безбједност свих у овој земљи.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана