Војничким корацима

Ведрана Кулага Симић

Ратни вихор деведесетих година прошлог вијека отео је из загрљаја многих њихове најмилије, а на хиљаде их се никада, нажалост, није вратило на кућни праг, јер су положили своје животе за отаџбину. За слободу.

Имена оних који су тих претешких дана кренули у непознато треба да буду исписана неизбрисивим словима у историји ове Републике, јер су они њени творци. Они су изашли на линије за оне које су их испратили у сузама, који су се ноћима молили за њих те за све оне који су дошли на овај свијет када су они отишли у вјечност.

Велики дио синова и очева се, на срећу, вратио са ратишта и наставио да препричава тужне судбине сабораца да не би пали у заборав, али ни њима није лако.

Слике које су понијели са собом, хтјели то или не, не дају им мира ни данас, иако је тачка на посљедњи рат стављена прије више од двије деценије, јер су у тим годинама оставили можда и своје најбоље године.

Борачка организација РС је кровна организација са задатком да за оне који су у рату извојевали мир данас у миру створи пристојне услове за живот.

У тој бици нема и не смије да буде мјеста за политику, личне интересе и сукобе, јер многи борци који су преживјели рат данас у миру веома тешко живе, без права и примања. Таквих су судбина и многе породице чија су дјеца положила животе за Српску какву данас имамо.

Те и сличне неправде требало је да буду исправљене давно, али ни сада није касно. РС треба да се развија из дана у дан, а не да лични интереси и сукоби буду изнад општих, јер је то  понижење за све пале борце, ратне инвалиде и оне који могу само да пољубе пожутјеле слике.

Велику улогу у томе треба да има Борачка организација, која мора да стално ради у интересу оних који су стварали Српску и који су данас у веома тешком положају. Положају који није достојан једног борца и његов храброг корака.

Ратне слике никада неће изблиједити и не смију, ма колико оне биле болне и изнова враћале црнину и пуниле очи сузама.

Борачка организација РС обиљежила је јуче четврт вијека од оснивања, а у данима и мјесецима који слиједе они треба да исправе грешке из протеклих година и да дају максимум да би успјешно завршили задатак који им је повјерен.

Ка томе морају ићи снажно и одлучно. Војнички.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана