Војници

Ведрана Кулага Симић

Сваке године у редове Оружаних снага БиХ стиже одређен број војника, а дио их одлази у рану пензију. Наступа смјена генерација, али углавном се дешава да их више дође, него што оде.

Војник овдје, војник ондје - и тако њих неколико хиљада проводи дане, мјесеце и године по касарнама, стражама, разним вјежбама, а с времена на вријеме и помогну цивилном становништву да би оправдали велики дио колача који им се годишње одобри из буџета на нивоу БиХ.

И тако стижу нови намети по буџет, али и више играча друштвених игрица. Тако ће бити и ове године када нових 360 младих војника ступи у службу након свих положених тестова и успјешно завршених обука. Међутим, нису војници криви за то.

Они не сносе ни најмањи дио кривице за такву слику у друштву, а једина им је "кривица" што су кренули трбухом за крухом. О осталим стварима треба да се огласе неки други, надлежни и да прихвате да БиХ, оваквој и оволикој, не требају Оружане снаге у чијим редовима мирно стоји неколико хиљада војника чија је судбина неизвјесна.

Оружане снаге годинама се налазе у жижи јавности, било да су на дневном реду њихови трошкови, године животе потребне за одлазак у пензију или уопште потреба њиховог постојања у обиму у којем су тренутно на платном списку буџета институција на нивоу БиХ. Ресор одбране просјечно је годишње имао на располагању око 300 милиона КМ и убједљиво је на врху списка институција по потрошњи новца из буџета који пуне порески обвезници ове земље.

БиХ се одавно показала и доказала као земља у којој је готово немогуће постићи договор о важним стварима, док споредне нису ни у ужој конкуренцији, а Оружане снаге годинама уназад су тачка о којој се воде бројне полемике - колико војника треба да буде у служби, за колико им треба повећати/смањити годишњи буџет или да су у овом формату уопште потребне ... Једно је јасно - ово је и више него превише.

Младима у овој земљи треба пружити шансу да посао траже у својим струкама, а не да сачекају у редовима за
"сезонски" посао у Оружаним снагама. То би се требало, али и у доброј мјери могло урадити смањењем њиховог обима и преусмјеравањем тог новца за запошљавање великог броја оних који ће и ове године, ако буде расписан нови конкурс за пријем у војну службу, напорно вјежбати, стајати у реду и чекати своју прилику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана