Војници на раскрсници

Ведрана Кулага Симић

Министарство одбране и Оружане снаге БиХ годинама су на мети критика, јер су апсолутни рекордери у потрошњи новца међу институцијама БиХ, а ефекти су симболично видљиви на терену.

Бројне полемике и данас трају о томе колико ова земља треба да има војника, у каквим условима ради садашња постава и колико се у њиховим редовима поштују стандарди који важе у земљама региона и шире.

Већина изузетно добро зна да војници и друга војна лица у појединим касарнама раде у катастрофалним условима, али и да добар дио, посебно они који су имају хрватски пасош, све чешће на лични захтјев раздужује униформу и чизме и одлази у ЕУ у потрази за бољим и плаћенијим послом.

Тога су посебно свјесни у ресору одбране, али и чињенице да су војници ограничени чињеницом да у служби могу да буду до 35. године, до када мали број може да „набере“ 15 година стажа, колико је, барем у Српској, један од услова за стицање пензије.

То је био један од разлога због којих су надлежни одлучили да измијене закон о војној служби и тај рок продуже до 40 година живота, али тај приједлог тек треба да добије зелено свјетло. У одбрани су израчунали да ће им тај потез донијети уштеде од неколико милиона марака, али и да ће имати уз себе добре и способне војнике који могу да помогну.

Ако измјене закона прођу, у служби ће остати више од 1.600 војника који су у наредних пет година требало да се поздраве са касарнама и друговима из строја. Да ли и ће и остати, то ће им ускоро надређени саопштити.

Прошле или пале измјене Закона о служби у ОС надлежни треба да буду свјесни да то није највећи проблем у ОС. Војницима треба обезбиједити услове за рад.

Некада је била част бити војник. Данас добар дио мушкараца, па и жена, иде тим путевима због солидне зараде, али мало је оних који истински желе војску као свој животни позив.

Ипак, има их. Има их и међу тих 1.600 војника који чекају да сазнају да ли иду или остају.

Какав год епилог био, јасно је да сви морају имати исти циљ, а то је да ако већ имамо овакве и оволике Оружане снаге, да им буду обезбијеђени добри услови за рад, а не да нам војнике памте по конзервама хране којима је истекао рок, дотрајалим униформама и руинираним касарнама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана